'Duitsers geven wél inzage in dossier-Faber'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zou een voorbeeld moeten nemen aan de Duitse autoriteiten als het gaat om het vrijgeven van stukken uit het dossier van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Dat zei juridisch adviseur Arthur Maandag vandaag bij de bestuursrechter in Haarlem namens de Haarlemse historicus en schrijver Jan de Roos.

null Beeld anp
Beeld anp

De Roos ligt al geruime tijd met Opstelten in de clinch over de openbaarmaking van stukken over Faber. Volgens hem houdt de minister ten onrechte stukken geheim.

Namens Opstelten benadrukte ambtenaar A. Halbertsma dat de minister terughoudend is in het verstrekken van stukken, om de verhouding met de Duitse buren niet te schaden. Dat is vooral van belang, omdat de Duitse Justitie een verzoek heeft gedaan bij de rechtbank in Ingolstadt om Faber (89) weer vast te zetten.

De in Nederland tot levenslang veroordeelde oorlogsmisdadiger Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda. Het vroegere lid van de Waffen-SS leeft sindsdien als vrij man in Duitsland. Herhaalde pogingen om hem alsnog zijn straf te laten uitzitten, leverden tot nu toe niets op.

Minister Opstelten heeft inmiddels een deel van de stukken over Faber openbaar gemaakt. Dat gaat historicus De Roos echter lang niet ver genoeg. Hij hekelde maandag de beslissing van de bewindsman om alle namen van doodgeschoten verzetsmensen in een vonnis onleesbaar te maken. Volgens De Roos willen nabestaanden van die verzetsmensen juist dat hun naam in de openbaarheid komt.

Ambtenaar Halbertsma zei daarop dat het ministerie één lijn heeft getrokken en alle namen van derden heeft verwijderd, ook als ze inmiddels zijn overleden.

De bestuursrechter doet 1 mei uitspraak.

Meer over