Duitse toezichthouder: 'Bank splitsen niet voldoende'

Een plan om banken te splitsen in een handels- en een spaartak zonder aanvullende maatregelen is onvoldoende om ze te beschermen tegen systeemrisico's. Dat zei directeur Elke König van de Duitse toezichthouder op de financiële sector Bafin woensdag.

redactie

Volgens König werkt toezicht alleen als ook zogeheten schaduwbanken en fondsen die actief zijn op de geldmarkt, wereldwijd in de gaten gehouden worden. Schaduwbanken zijn financiële instellingen die geen bankvergunning hebben, maar wel een rol spelen bij het aantrekken of uitlenen van geld, bijvoorbeeld hedgefondsen en investeringsvehikels.

Königs commentaar volgt op het bericht, dinsdag, dat Bafin aan Deutsche Bank gevraagd zou hebben te kijken naar het effect van een splitsing van zijn activiteiten. Dat verzoek zou zijn ingegeven door de voorstellen van de zogenoemde Liikanen-groep, een Europese commissie onder leiding van de Finse centralebankpresident Erkki Liikanen. Die wil dat banken hun handelsactiviteiten afsplitsen van de bankzaken voor consumenten en die ook apart financieren. Op die manier moet een herhaling van de financiële crisis in 2008, waarin banken gered werden met belastinggeld, worden voorkomen.

Meer over