Duitse oppositie vangt bot in zaak-Snowden

De Duitse oppositie is er niet in geslaagd via de hoogste Duitse rechter een verhoor van klokkenluider Edward Snowden in de NSA-enquêtecommissie van de Bondsdag af te dwingen. Het Federale Constitutionele Hof (BVG) verklaarde zichzelf vandaag niet bevoegd.

Edward Snowden tijdens een videoconferentie vanuit Moskou. Beeld Reuters
Edward Snowden tijdens een videoconferentie vanuit Moskou.Beeld Reuters

Die Linke en de Groenen hadden een beroep gedaan op de hoogste rechter omdat de rechten van hun parlementariërs zouden zijn geschonden. De fracties van de coalitiepartijen weigeren Snowden met een vrijgeleide naar Berlijn te laten komen. De klokkenluider, die sinds vorig jaar politiek asiel heeft in Rusland, is bang voor een Amerikaans uitleveringsverzoek, omdat hij geheimen van de inlichtingendiensten van de VS heeft verraden. De coalitiefracties CDU/CSU en SPD vrezen voor diplomatieke verwikkelingen met Washington, als Snowden met een vrijgeleide naar Berlijn mag komen.

Het BVG heeft zichzelf niet bevoegd verklaard voor het verzoek van Die Linke en de Groenen omdat geen mensen- en burgerrechten in het geding zijn. Het gaat volgens de hoogste rechters om een procedurele kwestie die thuishoort bij het Federaal Gerechtshof.

Meer over