Duitse ministers willen verbod neonazipartij

De neonazistische partij NPD moet in Duitsland worden verboden. De ministers van Binnenlandse Zaken van de 16 deelstaten zijn het daar over eens en ze denken dat een verbod kans van slagen heeft.

Leden van de NPD protesteerden vandaag tegen een verbod op hun partij. Beeld epa
Leden van de NPD protesteerden vandaag tegen een verbod op hun partij.Beeld epa

Ze bespraken woensdag of de procedure voor een verbod op gang moet worden gebracht. De deelstaten vinden de NPD strijdig met de grondwet en denken daar voldoende bewijs voor te hebben. Donderdag bekijken de premiers van de deelstaten of het verbod bij het Constitutioneel Hof aanhangig wordt gemaakt.

In 2003 mislukte een poging om de partij te verbieden. Het hof nam de zaak wel in behandeling, maar schortte die een jaar later op door problemen met het bewijsmateriaal.

De discussie over een verbod van de NPD laaide weer op door de zogeheten Dönermoorden: de moord op acht ondernemers van Turkse afkomst en een man uit Griekenland door rechtsextremisten.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Hermann, zei eerder deze week dat 'wij niet kunnen wachten met een verbod van partijen die strijdig met de grondwet zijn, totdat zij de macht grijpen'. Burgemeester en deelstaatpremier Olaf Scholz van Hamburg noemde de NPD een gevaar voor de democratie.

Meer over