Duitse ambassadeur niet op matje geroepen om PVV-kritiek

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken neemt 'nadrukkelijk afstand' van de suggestie die volgens hem in een Duitse brochure wordt gewekt dat PVV-leider Geert Wilders buiten de rechtsstaat en de parlementaire democratie functioneert. Maar hij roept de Duitse ambassadeur er niet voor op het matje.

ANP / Redactie
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken Beeld ANP
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse ZakenBeeld ANP

'Een dergelijke interpretatie is onjuist en zou ongepast zijn', stelde de minister vandaag in reactie op schriftelijke vragen van Wilders. In de brochure, waarvoor het Duitse ministerie van Justitie subsidie heeft betaald, wordt gewaarschuwd voor extreem rechtse opvattingen.

Die Freiheit
Wilders wordt er twee keer in genoemd. Zo wordt verwezen naar een bijeenkomst van de Duitse partij Die Freiheit, waar Wilders vorig jaar september te gast was, en naar buttons met daarop het 'onder meer door Geert Wilders gebruikte' logo van een moskee met een streep er door.

Wilders eiste donderdagochtend dat Nederland de Duitse ambassadeur op het matje roept. Dat is dus niet gebeurd, maar wel zijn er volgens Rosenthal 'directe contacten' met het Duitse ministerie van Justitie over de kwestie geweest.

Voedingsbodem
De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, heeft het voorwoord van de brochure geschreven. Wilders ging er in zijn vragen naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf van uit dat zijn gedachtegoed in het stuk een voedingsbodem voor Duitse neonazi's wordt genoemd. Maar die bewering staat niet in de brochure, aldus Rosenthal.

Meer over