Update

Duits OM wil onschendbaarheid Wulff opheffen

Het Openbaar Ministerie in de Noord-Duitse stad Hannover heeft de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, gevraagd de onschendbaarheid van president Christian Wulff op te heffen. Dat hebben de autoriteiten in de hoofdstad van de deelstaat Neersaksen vandaag laten weten.

ANP/Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Wulff ligt onder vuur omdat hij in zijn jaren als deelstaatpremier van Nedersaksen tal van voordeeltjes heeft aangenomen van vrienden en kennissen die daarvoor mogelijk een tegenprestatie verwachtten. Zo kreeg hij een hypotheeklening onder gunstige voorwaarden en nam hij gratis vakanties aan.

Toen de pers erover begon te schrijven, pleegde hij intimiderende telefoontjes naar journalisten. Een deel van de publieke opinie in Duitsland eist het aftreden van de christendemocraat, die in 2010 president werd.

Volgens het OM bieden de mediaberichten en documenten genoeg aanknopingspunten voor een eerste verdenking.

Vorige week nog bracht de krant Bild het verhaal dat Wulff de bevriende filmproducent David Groenewold zijn hotelvakantie op het eiland Sylt in 2007 liet betalen. De krant toonde delen van een verscheurde hotelrekening van ruim 1100 euro, evenals een interne opdracht aan het hotelpersoneel om de zaak te verzwijgen. Die opdracht was gegeven op verzoek van Groenewold.

De Duitse president geniet immuniteit tegen strafvervolging. Zelfs een onderzoek naar strafbare feiten mag niet worden ingesteld. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, kan echter toestemming geven om de immuniteit op te heffen.

undefined

Meer over