Update

Drukkere ochtendspits door gladde wegen

Strooizout bij Frisia Zout in Stompetoren. Foto ANP Beeld
Strooizout bij Frisia Zout in Stompetoren. Foto ANP

AMSTERDAM - De ochtendspits is woensdag aanzienlijk drukker dan normaal. In totaal stond er ruim 300 kilometer file, normaal gesproken is dat op een woensdagochtend rond de 140 kilometer. Probleem was de neerslag van dinsdagavond en -nacht. Daardoor spoelde eerder gestrooid zout weg en raakten vooral lokale wegen spiegelglad.

Het verkeer op de snelwegen had minder last van het probleem. In het oosten van het land moesten enkele spitsstroken worden afgesloten wegens de gladheid, op de A1, A28 en de A50.

Ook op de A6 tussen Lelystad en Urk werden problemen verwacht, maar die bleken later mee te vallen. Wegens gladheid besloot de politie eerder in beide richtingen slechts een rijstrook aan het verkeer beschikbaar te stellen. Maar volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de gladheid inmiddels verholpen. Richting Amsterdam zijn alle rijstroken weer open. De andere kant op vinden nog herstelwerkzaamheden plaats en moeten automobilisten rekening houden met vertraging.

Strooizout
De prijs van strooizout is ondertussen sterk gestegen de afgelopen weken doordat de vraag door het winterweer enorm is toegenomen. In de groothandel is sprake van een prijsstijging van meer dan 50 procent. Dat meldde zouthandelaar Bob Kuijper in Stompetoren woensdag.

Een ton strooizout kost onder normale omstandigheden 70 tot 90 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot 120 tot 150 euro, aldus Kuijper.

Volgens de Noord-Hollandse handelaar kan hij ''met hangen en wurgen'' nog aan de vraag van zijn klanten voldoen en staat zijn telefoon roodgloeiend. ''Ik krijg telefoontjes uit Duitsland, Engeland en België. Met veel moeite kan ik nog zout vinden. Laatst voor de gemeente Zaltbommel wist ik nog een boot met 400 ton in Amsterdam te liggen en kon ik daar nog aan leveren.'' (ANP)

Meer over