Drukke spits door harde wind, avondspits mogelijk nog drukker

Door het onstuimige weer met veel regen en harde wind heeft het verkeer dinsdag te maken met een zeer drukke ochtendspits. Dat melden de VerkeersInformatieDienst (VID) en de ANWB. De

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De avondspits wordt het mogelijk nog drukker: het KNMI stelt dinsdagmiddag code geel in als waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Tegen 08.00 uur stond er dinsdag op de Nederlandse snelwegen al zo'n 250 kilometer file. Vooral op de A2, A12, de A50 en de A27 wordt het geduld van weggebruikers flink op de proef gesteld.

"De pinksterdagen zijn voorbij en na het extra lange weekend vangt het normale leven weer aan. De ochtendspits op dinsdag is altijd al vrij druk maar de neerslag en stevige wind zullen voor extra drukte zorgen," aldus de VID dinsdag.

Vrachtverkeer
Het KNMI heeft voor dinsdagmiddag code geel afgegeven voor het hele land. Vanaf de middag zijn er (zware) windstoten tot 70 kilometer per uur met in het oosten en noordoosten lokaal onweer en hagel.

In het kustgebied kan de wind zelfs snelheden bereiken tot 95 kilometer per uur. Vooral vrachtverkeer en auto's met aanhanger zullen er last van hebben.

Zomerstorm
Als het tot windkracht 9 komt aan de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust, is sprake van een officiële zomerstorm, meldt Weeronline. De laatste zware zomerstorm was op 25 juli 2015.

Vooral in het kustgebied is het oppassen voor afbrekende takken, wegwaaiende dakpannen en zelfs het omwaaien van een boom is volgens het weerbureau niet onmogelijk. Door de droge bodem staan bomen minder stevig geworteld dan gewoonlijk.

Meer over