Druk Rice op Tbilisi voor een bestand

Condoleezza Rice ontmoet president Nicolas Sarkozy (links) en minister Bernard Kouchner in het presidentieel buitenverblijf Fort Brégançon in Frankrijk om over Georgië te praten. Foto EPA Beeld
Condoleezza Rice ontmoet president Nicolas Sarkozy (links) en minister Bernard Kouchner in het presidentieel buitenverblijf Fort Brégançon in Frankrijk om over Georgië te praten. Foto EPA

PARIJS - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice wil in Tbilisi de Georgische president Michail Saakasjvili overhalen een bestand te sluiten met Rusland. Rice arriveert vandaag in de Georgische hoofdstad, na overleg in Parijs met president Nicolas Sarkozy.

Daar zei Rice dat nu 'de tijd is gekomen om de crisis in Georgië te beëindigen'. Ze benadrukte dat Parijs en Washington de territoriale integriteit van Georgië steunen.

Saakasjvili hoopt dat met de komst van Rice de druk op het Kremlin wordt opgevoerd om zijn troepen terug te trekken van Georgisch grondgebied. Rice gaat niet voor overleg naar Moskou.

Rice zal Washingtons solidariteit met Georgië benadrukken. Ze heeft het optreden van Rusland scherp veroordeeld en de actie tegen Georgië vergeleken met de inval van het Warschau Pact in Tsjecho-Slowakije in 1968. Ze wil het conflict met Moskou niet op de spits drijven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt vandaag Ruslands president Dmitri Medvedev in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. Ze wil hem aansporen tot 'een minder confronterende houding'. (AP)

null Beeld
Meer over