Update

Drugswoning dichtgetimmerd

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen heeft voor het eerst een woning laten dichttimmeren vanwege de aanwezigheid van drugs. De sluiting van woningen wordt een vast onderdeel van de bestrijding van drugsoverlast. Op 9 juni werd in de woning aan de Diemerparklaan op IJburg bijna 450 kilo softdrugs met een waarde van 1,5 miljoen euro aangetroffen. De Britse huurder werd aangehouden en de drugs werden vernietigd.

Op grond van de rapportage van de politie heeft Cohen besloten het pand dicht te laten timmeren. Hij heeft die bevoegdheid op grond van een wet die sinds november vorig jaar van kracht is. Het dichttimmeren na overtredingen van cafés en coffeeshops is in Amsterdam al standaardbeleid.

Cohen is van plan vaker op deze manier op te treden tegen woningen, onder andere in Oost, waar veel drugspanden zijn. Op dit moment is de gemeente bezig hiervoor beleid te ontwikkelen.

Volgens Cohen was in IJburg sprake van risico's voor de openbare orde en de volksgezondheid. Onder andere de nabijheid van basisschool Willibrord is voor hem een reden geweest dit zware middel van stal te halen. Het ging om dreiging van dergelijke risico's, er zijn geen incidenten gerapporteerd.

Doel van de sluiting is om de woning uit 'een mogelijk crimineel circuit' te halen. ''Er kan van alles omheen gebeuren,'' aldus een woordvoerder van Cohen. De hoeveelheid drugs wijst vooral op groothandel en zware criminaliteit.

''Iedereen weet nu dat we ingrijpen. De buurt vindt de planken voor de ramen misschien vervelend, maar zo haal je wel de loop eruit,'' zegt de woordvoerder van de burgemeester.

Het huis is eigendom van een Amsterdamse particulier die het via een woningbemiddelaar had laten verhuren. De Brit stond niet in het pand ingeschreven. (HET PAROOL)

undefined

Voor het eerst is een woning gesloten op grond van de Opiumwet. Foto ANP Beeld
Voor het eerst is een woning gesloten op grond van de Opiumwet. Foto ANP
Meer over