Drie jaar cel en vrijspraak voor gijzeling moeder Mike O.

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 32-jarige Karim M. veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, wegens zijn rol in de kidnap van een 57-jarige vrouw, de moeder van de bekende Amsterdamse crimineel Mike O.

ANP/Redactie
De vrouw werd ontvoerd in de Rijswijkstraat in Slotervaart. © Google streetview Beeld
De vrouw werd ontvoerd in de Rijswijkstraat in Slotervaart. © Google streetview

De vrouw werd in juli in haar woning in Amsterdam-Slotervaart door twee mannen overrompeld, meegenomen en vervolgens vastgehouden in een woning in Gouda.

Twee mannen die meer op afstand bij de zaak betrokken zouden zijn geweest, sprak de rechtbank wegens gebrek aan bewijs vrij. Een vierde verdachte kreeg 14 dagen cel voor het bezit van twee stroomstootwapens.

De politie wist binnen 48 uur een einde te maken aan de gijzeling, het slachtoffer bleef ongedeerd. Verdachte Mustafa H. schoot zichzelf dood toen een arrestatieteam hem in Den Haag in de boeien wilde slaan.

H. was een bekende van Mike O. Na de ontvoering eiste hij 2,7 miljoen euro losgeld van hem. Onder regie van de politie werd er aanvankelijk 170.000 euro betaald. Het slachtoffer kwam pas na een tweede losgeldoverdracht vrij. Kort daarna arresteerde de politie Karim M. Hij was met het slachtoffer naar Reeuwijk gereden.

Volgens het Openbaar Ministerie en de rechtbank moet M. zich laten behandelen aan zijn gokverslaving. De straf die de rechtbank oplegde, is conform de eis van de officier van justitie.

Meer over