Drie islamisten in Egyptisch kabinet

In het vandaag gepresenteerde Egyptische kabinet zitten zeker drie islamistische politici. De nieuwe ministers van Onderwijs, Huisvesting en Jeugd zijn net als de onlangs gekozen president Mohamed Mursi lid van de Moslim Broederschap. Onder de voormalige dictator Hosni Mubarak werd die politieke partij onderdrukt.

Mohammed Morsi, president van Egypte. Beeld reuters
Mohammed Morsi, president van Egypte.Beeld reuters

Ahmed Mekky is de nieuwe minister van Justitie. Hij was tot voor kort rechter. Hij vonniste in het verleden in een aantal zaken tegen de belangen van Mubarak. Toen de militaire raad het parlement vorige maand verbood om bijeen te komen, legde Mekky op tv uit dat de volksvertegenwoordigers wel degelijk mochten vergaderen.

Het kabinet is samengesteld door premier Hisham Kandil, van wie wordt gefluisterd dat hij banden heeft met de Moslim Broederschap. Hijzelf heeft dat altijd tegengesproken. Kandil was in het vorige kabinet minister van Irrigatie.

Verscheidene ministers blijven op hun post, zoals de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Financiën. Wie minister van Defensie wordt, is nog niet bekend. Vermoedelijk wordt dat legerleider Hussein Tantawi. Hij was ook minister van Defensie onder Mubarak.

Meer over