Update

Drankverbod voor Wassenaarse raad na seksrel

De burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema, stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de seksrel. Ook komt hij met speciale maatregelen. Vorige week kwam naar buiten dat VVD-wethouder Henk de Greef zich ernstig zou hebben laten gaan tijdens een met drank overgoten nazit. Hij zou toespelingen hebben gemaakt naar een vrouwelijk raadslid.

Redactie
VVD-wethouder Henk de Greef. Beeld
VVD-wethouder Henk de Greef.

De Greef zou tegen een vrouwelijk raadslid hebben gezegd 'dat hij haar met de gordijnen dicht en de kleren uit een lesje zou leren in de kamer van de wethouder'.

Regels
Burgemeester Hoekema komt nu met maatregelen. Hij heeft een verbod ingesteld op het bezitten van drank in het raadhuis. Ook mag er nergens in het gebouw meer worden gerookt en mag er geen mailverkeer meer plaatsvinden tussen raadsleden en gemeentepersoneel. De nazit na een raadsvergadering mag voortaan niet langer dan een uur duren en de bode moet er op toezien dat het gebouw daarna wordt afgesloten.

Diep geschaamd
'Ik heb me op mijn vakantieadres diep geschaamd', zei burgemeester Hoekema gisteravond tijdens een extra bijeenkomst met de voltallige gemeenteraad en alle wethouders. 'De berichtgeving over het tot diep in de nacht roken en drinken schaadt het vertrouwen van Wassenaarders in het gemeentebestuur.'

Fatsoenlijke gemeente
'Wassenaar wordt gezien als een fatsoenlijke gemeente', stelt Hoekema vandaag in een verklaring. 'Nachtelijk drinkgelag en insinuaties waar andere mensen aanstoot aan kunnen nemen, zijn geen fraaie kwalificaties voor onze gemeente. En dan druk ik mij nog zacht uit.'

Wethouder De Greef heeft overigens de aantijgingen ontkend. De burgemeester stelt geen reden te hebben aan zijn woord te twijfelen. 'Maar als er zich dingen in het raadhuis hebben afgespeeld die niet door de beugel kunnen, dan sta ik er voor in dat de onderste steen boven komt', beklemtoont Hoekema. Hij wil dat het onderzoek snel wordt verricht.

Verbijsterd over openbaarheid
De kwestie kwam aan het licht toen de oppositiepartijen in de raad vragen stelden. Burgemeester Hoekema stelt 'verbijsterd' te zijn dat de partijen de affaire op deze manier in de openbaarheid hebben gebracht. 'Zij hadden een andere weg moeten bewandelen', meent hij.

Raadhuis De Paauw in Wassenaar. © GOOGLE STREETVIEW Beeld
Raadhuis De Paauw in Wassenaar. © GOOGLE STREETVIEW
Meer over