Draghi: onrust op financiële markten neemt af

De onrust op de financiële markten is de afgelopen tijd verminderd. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vandaag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de ECB.

ANP/Redactie
President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Beeld reuters
President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.Beeld reuters

Volgens Draghi hebben de goedkope langlopende leningen die de ECB eind vorig jaar aan Europese banken verstrekte, de druk op de financiële sector verminderd. Het is echter nog te vroeg om het exacte effect van de kredieten vast te stellen, voegde hij eraan toe.

Goedkope leningen
Eind februari geeft de ECB banken opnieuw de kans om goedkope 3-jarige leningen aan te trekken. Draghi verwacht dat daarvoor opnieuw veel belangstelling zal bestaan. Hij wilde niet aangeven of er vervolgens nog meer van deze rondes komen.

De private schuldeisers van Griekenland zijn volgens de centralebankpresident dichtbij een akkoord met de Griekse regering over schuldverlichting. Vragen over een mogelijke bijdrage van de ECB aan die schuldverlichting wees hij van de hand.

Directe steun van de ECB aan een euroland is verboden, benadrukte Draghi. Het is de centrale bank volgens Draghi ook niet toegestaan om zijn Griekse obligaties met verlies door te verkopen.

Stabilisatie
De Europese economie lijkt te stabiliseren, zei Draghi verder. 'Beschikbare data bevestigen enkele voorzichtige tekenen van een stabilisering van de economische activiteit op een laag niveau. Maar de vooruitzichten blijven onzeker, met een grote kans dat de realiteit slechter uitvalt dan verwacht.'

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone in de loop van dit jaar weer 'zeer langzaam' opkrabbelt. De inflatie blijft daarbij waarschijnlijk nog enkele maanden hoger dan 2 procent, en zakt daarna onder die door de ECB nagestreefde grens.

Meer over