Dow sluit op hoogste stand sinds mei 2008

De Amerikaanse effectenbeurzen lieten vandaag bescheiden winsten zien. De teleurstelling over een lager dan verwachte orderontvangst voor fabrikanten van duurzame goederen werd goedgemaakt door een verrassend sterk herstel van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot voor het eerst sinds mei 2008 boven de 13.000 punten.

ANP
Een scherm op de New York Stock Exchange, afgelopen maandag. Beeld ap
Een scherm op de New York Stock Exchange, afgelopen maandag.Beeld ap

De hoofdgraadmeter van de New York Stock Exchange eindigde 0,2 procent hoger op 13.005,12 punten. De breder samengestelde S&P 50-index steeg 0,3 procent tot 1372,18 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 2986,76 punten. Vooral aandelen in de halfgeleiderindustrie en de detailhandel wonnen terrein.

In de Nasdaq viel met name Apple op. De technologiereus, toch al het duurste bedrijf ter wereld, voedde met de aankondiging van een 'speciaal evenement' volgende week de aanhoudende stroom geruchten dat de presentatie van de nieuwste iPad aanstaande is. Het aandeel steeg met 1,8 procent naar een nieuw record van ruim 535 dollar.

Onderzoeksbureau Conference Board meldde kort na het begin van de handel op Wall Street dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand is gestegen tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Daar stond tegenover dat Amerikaanse fabrikanten van duurzame goederen in januari 4 procent minder orders binnenkregen, de sterkste daling in 3 jaar tijd.

In de grondstoffenhandel had het slechte nieuws over de industrie de overhand. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde op de termijnmarkt met 1,8 procent tot 106,62 dollar. Noordzee-olie werd met een prijs van 121,68 dollar per vat 2 procent goedkoper.

De euro was aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,3465 waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese beursvloeren stond nog een koers van 1,3412 dollar op de borden.

Meer over