Dossiers vol bedreigingen

De rechtbank ploegde dinsdag de stapel dossiers door over geweld door Hells Angels. Het waren heel veel zaken waarin klappen vielen of met geweld zou zijn gedreigd. Tellen al die zaken nog mee, nu justitie de meeste dossiers jaren op de plank heeft laten liggen?De lijst van geweldsmisdrijven en ernstige bedreigingen die justitie de 'criminele organisatie' van 22 Hells Angels aanwrijft, is lang. Hoewel de rechtbank er behoorlijk de sokken in zet bij het doornemen van het lijvige strafdossier, ging een lange ochtend heen met het opdissen van al die losse incidenten waarbij klappen en schoppen vielen, en nog vaker met geweld werd gedreigd door één of meer Hells Angels.

Het patroon dat justitie ziet, tekent zich duidelijk af in het dossier: als de Hells Angels maar enigszins het gevoel bekruipt dat derden weigeren naar hun pijpen te dansen, is het hommeles.

Tatoeëerders zouden met serieuze bedreigingen uit Harlingen en Leiden zijn geweerd. In het eerste geval zou 'president' Hans van E. van Hells Angels Northcoast, eigenaar van een coffeeshop annex tattooshop, gedreigd hebben een bijl in het hoofd te zetten van Tattoo Spider, of zijn handen 'te verbrijzelen' als die in de wijde omgeving aan de slag zou gaan.

In het tweede geval zou een stel ondanks een investering van 25.000 euro hebben afgezien van tatoeage in Leiden, nadat de Haarlemse Hells Angel Matthias 'Tattoo Eus' de B. zijn nieuwe concurrenten gedreigd had met allerhande onheil als ze hun 'broodroof' doorzetten.

Overigens was Hans van E. gisteren 'te boos' om in te gaan op de volgens hem valse beschuldigingen ('mijn bloed begint alweer te koken') en ontkende Matthias de B. ooit concurrenten te hebben belaagd.

De Amsterdamse Hells Angel Ronald 'Hoeke' Hoekman zou de ramen van tatoeëerder Henk Schiffmacher hebben ingegooid, omdat hij tijdens een ludieke actie in 2004 steeds een woord uit het Wilhelmus zou tatoeëren op 33 personen. De ingegooide ramen waren gevolg van 'een gebrek aan respect' voor de Hells Angels, dacht Schiffmacher. Hij had in 1999, al dan niet gedwongen, zijn tattooshop Hanky Panky op de Wallen aan zoon Jerry van toenmalig 'president' Big Willem van Boxtel overgedaan. Schiffmacher wilde de politie niets vertellen over de Hells Angels, omdat de politie hem 'toch niet kon beschermen'.

Een stapeltje deeldossiers handelt over de macht die de Hells Angels over andere motorclubs zouden uitoefenen. Nieuwe motorclubs zouden zich bij de Angels moeten vervoegen om toestemming; clubkleuren en insignes zouden moeten worden voorgelegd. Tegen onwillige clubs zouden de Hells Angels optreden.

Zo zouden de bestuurders van MC Renamed in Leusden zwaar zijn mishandeld en zouden hun Harley Davidsons zijn afgepakt, waarna de club zichzelf ophief. Alle leden ontkennen nu dat zo'n mishandeling heeft plaatsgevonden. Dat de motoren van de bestuurders op naam van een Kampense Hells Angel zijn overgezet, is normaal: hij drijft een motorzaak. De bestuurder wiens arm door de Hells Angels zou zijn gebroken, ontkende aanvankelijk die breuk. Toen de recherche hem voorhield dat hij bij de ziektekostenverzekeraar wel een armbreuk had opgegeven, zei hij te zijn uitgegleden in de sneeuw.

De club Purgatory zou een boete van 10.000 euro zijn opgelegd, waarna een bestuurder voor de helft van dat bedrag halters en fitnessapparatuur naar het Amsterdamse Angel Place bracht.

'President Daniël Uneputty wordt gek van de verhalen. ''Elke motorclub komt bij ons voor advies, maar dat is op vrijwillige basis. In de motorwereld is het bekend: wij regelen het motorgebeuren, omdat we niet de taferelen willen zoals in Denemarken of Canada, met oorlogen tussen motorclubs.''

Vragen van officier van justitie Guus Schram wilde Uneputty niet beantwoorden. ''De officier mag me van alles vragen, maar dan beroep ik me op mijn zwijgrecht. Hij weet het toch beter.''

De bedreiging en mishandeling van televisiepresentatoren Barend en Van Dorp passeerde nog eens, net als de ruzie om een pony die de Amsterdamse Hells Angel Michel 'Tommy' den H. had gekocht, maar die volgens hem ouder was dan hem was verteld. Hij wilde het paard houden, maar gebruikte volgens justitie zijn lidmaatschap van de Hells Angels om de helft van zijn geld terug te krijgen ('Als mijn kinderen pijn hebben, krijgen jouw kinderen ook pijn').

Het door luxebordeel Yab Yum gesponsorde voetbaltoernooi kwam langs, waar tijdens het afsluitende feest een F-sider van Ajax klappen kreeg, volgens justitie in opdracht van de Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie. Een ander 'kolerejochie' dat volgens Stoeltie had geprobeerd het mede door hem georganiseerde feest 'te verkankeren', zou 'een schadevergoeding' hebben moeten betalen.

De eigenaar van de Zandvoortse motorhandel Dream Cycles, specialist in Harley Davidsons, is volgens een tipgever van de recherche ongeveer tien jaar lang door de Hells Angels geterroriseerd en afgeperst. De eigenaar 'kon' de politie over vragen over de Hells Angels echter 'geen antwoord geven'.

Tot slot passeerden nog negen incidenten waarbij Amsterdamse Hells Angels als portiers vochten met klanten van discotheek De Ster in Nieuwkuijk.

Al sinds de jaren tachtig stonden daar Amsterdamse Angels aan de deur. De Angels zouden soms nogal tekeer zijn gegaan tegen ordeverstoorders, maar volgens Daniël Uneputty ging het altijd 'volgens het boekje'. ''Wij zijn allemaal gediplomeerde beveiligers.'' Dat een agent hem een klant in het kruis zag schoppen en tegen de borst zag slaan, noemde Uneputty gisteren 'flauwekul'.

undefined

Meer over