Doorwerken na 62e levert fiscale bonus op

DEN HAAG - Werknemers die na hun 62e aan de slag blijven, krijgen vanaf 2009 een bonus die jaarlijks kan oplopen tot 3000 à 3500 euro. Wie ook na zijn 65e doorwerkt, houdt recht op de bonus.

Dat blijkt donderdag uit de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Het was al bekend dat mensen met een redelijk aanvullend pensioen die in 2011 of later 65 jaar worden, extra belasting gaan betalen. Op die manier dragen zij bij aan een houdbare financiering van de AOW. De maatregelen moeten werknemers stimuleren langer door te werken.

Het kabinet heeft lang geworsteld met de AOW-maatregel die in het regeerakkoord al was opgenomen. Vooral de uitvoerbaarheid bleek lange tijd het probleem. Nu is gekozen voor een fiscale bonus door middel van een hogere arbeidskorting.

Het kabinet bereikte donderdag een akkoord over de hele rijksbegroting voor volgend jaar. Daaruit blijkt dat de koopkracht van minima op peil blijft, sommigen gaan er tot een half procent op vooruit. In voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) zaten juist de meest kwetsbare groepen aanvankelijk nog fors in de min.

Werkende ouders gaan er in 2009 het meest op vooruit. Zij zien hun koopkracht met ongeveer 1 procent of iets meer stijgen. Volgens minister Wouter Bos (Financiën) komt het kabinet daarmee zijn belofte na om deze groep wat extra's te geven.

Vorig jaar kreeg het kabinet nog veel kritiek dat juist de hardwerkende Nederlander het tijdens economisch mindere jaren extra zwaar te verduren kreeg wegens allerlei lastenverzwaringen. ''De grootste plussen zitten bij de werkende gezinnen'', aldus Bos. ''Het is een plaatje waar we trots op kunnen zijn.''

De verbeterde koopkracht is vooral het gevolg van het schrappen van de geplande btw-verhoging en het schrappen van de WW-premie voor werknemers. Het kabinet gaat er vanuit, zoals vorige week gevraagd, dat de vakbonden hun looneisen zullen matigen. Zij riepen het kabinet eerder op de btw-verhoging niet te laten doorgaan.

Coalitiepartijen CDA en PvdA reageerden donderdag tevreden op de signalen uit het kabinet. ''Het klinkt hoopvol'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang. Zijn partij hamerde steeds op het behoud van koopkracht voor de minima.

Fractievoorzitter Agnes Kant van de grootste oppositiepartij SP vindt het een goede zaak dat volgend jaar niemand erop achteruit gaat, maar vreest dat dat voor de minima niet voldoende is. ''Ze moeten er juist op vooruit gaan, veel mensen kunnen nu al nauwelijks rondkomen.'' Het AOW-plan van het kabinet vindt Kant ''onzinnig''. Volgens haar is lang niet iedereen in staat tot zijn 65e door te werken.

Donderdag hakte het kabinet ook de knoop door over het extra geld dat nodig is voor de kinderopvang, waar opnieuw sprake is van financiële tegenvallers. Ook is afgesproken dat het systeem van kinderopvang opnieuw wordt doorgelicht. Het is de bedoeling dat het lonender wordt als ouders meer werken. (ANP)

Meer over