Doorstart voor Casa-abortuskliniek Sarphatistraat

De failliete Casa-abortuskliniek op de Sarphatistraat krijgt zeer waarschijnlijk een doorstart. De Bloemenhove­kliniek uit Heemstede heeft de boedel overgenomen en wacht op een vergunning.

Jop van Kempen
Casa-abortuskliniek Beeld Google Streetview
Casa-abortuskliniekBeeld Google Streetview

Het bord dat het faillissement van de Casakliniek vermeldde, is inmiddels van de deur gehaald. Dat leidde al tot aanloop van zwangere vrouwen die geholpen willen worden, maar zover is het nog niet.

"We wachten op een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid," aldus Elma Stitzinger, directeur patiëntenzorg van Beahuis en Bloemenhovekliniek. Mogelijk komt die al voor het weekeinde.

Uitwijken
Ook als de vergunning er is, zal het nog enige tijd duren voordat de kliniek de deuren opent en patiënten kan helpen.

De ruimte wordt aan­gepast en er moet nieuw personeel worden aangetrokken. "Ik kan op dit moment geen termijn noemen waarbinnen we open willen zijn," zegt Stitzinger.

Sinds de sluiting van de Casakliniek op 5 december moesten Amsterdamse vrouwen die ongewenst zwanger zijn uitwijken naar klinieken in Utrecht, Heemstede en Almere, en soms nog verder.

De wachttijd kon oplopen tot twee weken. Om de drukte te verwerken besloot de abortuskliniek in Almere op zaterdag te aborteren.

Vorig jaar gingen alle zeven vestigingen van Casa failliet. De keten verrichtte ongeveer de helft van de 31.000 abortussen in Nederland.

Zorgen
In Amsterdam werden jaarlijks zo'n 3500 vrouwen geholpen. De Bloemenhovekliniek in Heemstede behandelt jaarlijks ongeveer hetzelfde aantal vrouwen.

In tegenstelling tot de vestiging van Casa in Rotterdam was er aanvankelijk weinig animo voor overname van de Amsterdamse kliniek. Dat hield verband met de hoge huurprijs van het pand.

In de gemeenteraad spraken raadsleden en wethouder Eric van der Burg hun zorgen uit over het ontbreken van abortushulp in Amsterdam. De Bloemenhovekliniek is met de eigenaar van het pand Sarphatistraat 620 echter tot een oplossing gekomen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over