Doodgeschoten man moest getuigen over onderwereldvete

De man die vannacht rond kwart over twee is geliquideerd op de Karperweg in Amsterdam-Zuid is een goede bekende van Benaouf A. - spil in de onderwereldvete waarin al vele doden zijn gevallen.

Paul Vugts
De politie doet onderzoek na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012 Beeld anp
De politie doet onderzoek na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012Beeld anp

De 30-jarige Mohammed el Mayouri zou binnenkort als getuige worden verhoord in de strafzaak over de liquidatie van de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen. Justitie beschuldigt Benaouf A. er in die zaak van dat hij vanuit zijn BMW iets verderop de schutters heeft aangestuurd.

De liquidatie van vannacht is de zoveelste moord in de vete.
Twee weken nadat Bouhbouh voor een hotel in Antwerpen was geliquideerd, werden de bekende Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha en drie anderen op de Dam gearresteerd met onder meer wapens en spullen die als vermomming kunnen dienen.

Martha, een jeugdvriend en criminele compagnon van Bouhbouh, had een briefje bij zich waarop het kenteken stond van de auto waarin Benaouf A. veel reed. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vier A. wilden vermoorden.

Op 29 december 2012 waren Benaouf A. en zijn vrienden Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf doelwit van een wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt. Met onder meer automatische wapens werden El Yazidi en Lkhorf op straat doodgeschoten, Benaouf A. kon vluchten door tussen woonboten in het water te springen aan het Van Bossepad. Op hun vlucht schoten de daders op twee motoragenten, die net op tijd konden wegduiken.

Op 16 maart vorig jaar werd vervolgens Rida Bennajem doodgeschoten in de Comeniusstraat. Justitie ziet hem als één van de schutters die Bouhbouh heeft vermoord.

De recherche zoekt met een groot team naar de schutters van vannacht. Zij hebben waarschijnlijk hun vluchtauto in brand gestoken op de Sloterweg in Amsterdam-West en zijn uit zicht verdwenen.

Meer over