Doodgeschoten M. Bouchikhi (17) was stagiair in buurtcentrum

De 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die vrijdagvond is doodgeschoten in het buurthuis aan de Grote Wittenburgerstraat, was daar als stagiair aan het werk. Hij was geheel onbekend bij de politie.

Paul Vugts en Maarten van Dun
De straat was vrijdagavond afgezet Beeld anp
De straat was vrijdagavond afgezetBeeld anp

De recherche heeft nog geen idee of hij iets van doen had met Gianni L. (19), het waarschijnlijke eigenlijke doelwit van de twee schutters. Zij riepen om hem. Hij raakte zwaargewond aan nek en borst, maar is na een spoedoperatie buiten levensgevaar.

Het lijkt er op dat in het buurthuis een tiental keer is geschoten en dat die schoten niet zijn afgevuurd met het automatische wapen dat één van de mannen bij zich had.

Uitgebrande auto's
De BMW 1-serie die in Venserpolder is aangetroffen, is vrijwel zeker de vluchtauto van de daders. Die is niet geheel uitgebrand, waardoor de technische recherche daar mogelijk nog sporen van af kan halen.

De witte Volkswagen Polo die gisteravond in de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam-Nieuw-West uitbrandde, lijkt niets met de schietpartij op Wittenburg te maken te hebben.

De twintigjarige vrouw die net zoals Mohammed Bouchikhi als stagiair in het buurthuis werkte en die in haar been werd geraakt, stond toen achter de bar. "Alles lijkt er op dat zij abusievelijk is geraakt," schrijft de politie in een persbericht.

Eerdere aanslag
Het waarschijnlijke doelwit Gianni L. was op 23 november ook al gewond geraakt toen op Kattenburg de 19-jarige Ayman Mouyah werd doodgeschoten en nog twee vrienden gewond raakten. De recherche onderzoekt zijn achtergrond. Uiteraard wordt ook bekeken of de beide schietpartijen verband met elkaar houden. Die eerste schietpartij, waarvoor Amsterdammer Tim S. (39) vast zit, leek voort te komen uit een slepende straatruzie.

De schietpartij van gisteravond lijkt een professionele liquidatie. Het lijkt een wonder dat niet meer aanwezigen geraakt zijn, waaronder kinderen.

De daders zijn in de zwarte BMW 1-serie gevlucht, waarna die op de Dantestraat in Venserpolder in brand werd gestoken. De auto is voor sporenonderzoek weggesleept.

Lees ook: Analyse: Oostelijke Eilanden frontlinie vuurwapengeweld

Reactie van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen

"Ik begrijp de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij. Zeker omdat er gisteren zoveel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum Wittenburg. Alle aanwezigen en getuigen die hulp verlangen, krijgen dat ook. Dit soort vuurwapengeweld is een zeer ernstige verstoring van de openbare orde.

Amsterdammers moeten zich veilig voelen in hun eigen buurt. Ik treed daarom snel in overleg met de politie en het openbaar ministerie om te komen tot maatregelen die de situatie op de Oostelijke eilanden verbeteren."

Meer over