Dood journalist Hrant Dink herdacht in Amsterdam

In Amsterdam wordt vandaag de dood van de Turks-Armeense journalist Hrant Dink herdacht. Het was in januari 5 jaar geleden dat Dink werd doodgeschoten door een 19-jarige man voor het kantoor van dagblad Agos waar hij hoofdredacteur was. De herdenking heeft vandaag plaats in het bijzijn van de weduwe van Dink.

Redactie
Rakel Dink, de weduwe van Hrant Dink, tijdens de herdenking van haar vermoorde echtgenoot in Istanbul op 19 januari 2012. © AFP Beeld
Rakel Dink, de weduwe van Hrant Dink, tijdens de herdenking van haar vermoorde echtgenoot in Istanbul op 19 januari 2012. © AFP

De schutter, Ogun Samast, werd in juli vorig veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Yasin Hayal, de man die wordt gezien als het brein achter de moord op Dink kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Over het vonnis bestaat grote ontevredenheid. Volgens het vonnis van de rechtbank is Dink vermoord door twee nationalistische jongens uit Trabzon en dat er geen bewijs is dat zij hebben gehandeld in opdracht van een terreurorganisatie. Velen denken dat de twee daders in contact stonden met extreem rechtse groeperingen en ultrarechtse elementen binnen de politie en het leger.

Dink had de woede van conservatieve nationalisten over zich afgeroepen door de massamoord op Armeniërs in 1915 als genocide te bestempelen. Turkije ontkent dat.

De herdenking begon vandaag om 14.00 uur bij het hoofdkantoor van HTIB in Amsterdam. Sprekers zijn volgens het persbericht Rakel Dink, Joost Lagendijk en Mustafa Ayranci.

Meer over