Dönermoordenproces tegen Zschäpe gaat door

Beate Zschäpe moet zich wegens medeplichtigheid aan tienvoudige moord verantwoorden. De Duitse vrouw behoorde tot de extreem rechtse terreurgroep Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) die achter de zogenoemde Dönermoorden zat. Bronnen binnen justitie hebben aan het Duitse tijdschrift der Spiegel laten weten dat het gerechtshof in München de zaak laat doorgaan.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Dönermoorden zijn een jarenlange serie moorden op negen buitenlanders, acht Turken en een Griek, van 2000 tot 2006. De NSU waartoe Zschäpe behoorde, wordt eveneens verantwoordelijk gehouden voor de moord op een agente in 2007.

De moorden veroorzaakten veel onrust in de Bondsrepubliek. Het OM heeft besloten Zschäpe en de twee daadwerkelijke daders die zelfmoord hebben gepleegd, te beschouwen als één moordcommando, een terroristische vereniging.

In de bijna 500 pagina's tellende aanklacht wordt Zschäpe beschuldigd van deelname aan moord- en bomaanslagen door de NSU, brandstichting, het oprichten van een terroristische vereniging en medeplichtigheid bij roof. Naast de vrouw moeten nog vier vermeende helpers terechtstaan.

Ralf Wohlleben, voorman van de extreem rechtse partij NPD, is aangeklaagd omdat hij een belangrijke rol speelde bij het verkrijgen van een moordwapen. Holger G. voorzag de daders van de benodigde papieren, Carsten S. leverde eveneens een wapen en André E. zorgde voor schuiladressen.

Meer over