Plus

Doek valt voor Levant: 'Mensen schilderen niet meer'

De ambachtswinkel Levant is een begrip onder kunstenaars, maar na 22 jaar moet de winkel op het KNSM-eiland sluiten. Eigenaren Irmen Beers en Jan Best kunnen niet meer rondkomen.

Annelies Bontjes
De mannen van Levant: Irmen Beers (l) wil zijn werkzaamheden elders voortzetten, Jan Best stort zich op zijn moestuin. 'Of ik ga wiet kweken.' Beeld Jean-Pierre Jans
De mannen van Levant: Irmen Beers (l) wil zijn werkzaamheden elders voortzetten, Jan Best stort zich op zijn moestuin. 'Of ik ga wiet kweken.'Beeld Jean-Pierre Jans

'Dat maak ik wel even," zei Irmen Beers (68), een van de twee eigenaren van Levant, de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden. De klant tegenover hem had tijdens haar vakantie in Afrika een pasteltekening met daarop een panter gekocht. Op Schiphol viel het op de grond, het glas brak en de tekening raakte beschadigd.

Beers werkte er een paar uur aan: nieuw glas in de lijst, de tekening bijwerken. De vrouw was hartstikke blij met het resultaat. Wat het kostte? Vijfentwintig euro.

Veel te weinig natuurlijk, Beers had er eigenlijk wel driehonderd euro voor kunnen vragen, maar dat wilde hij niet. "Nee, ik vind het leuk om te doen."

"Tegenwoordig wordt er niet veel meer geschilderd, mensen zijn met andere dingen bezig," zegt Beers met een ernstige blik, terwijl hij achter in Levant aan tafel zit. "Er zijn nog maar enkele goede schilders, zoals onze Selwyn Senatori."

Beers loopt naar een rij doeken die tegen de muur staat en trekt er voorzichtig één uit. "Kijk, dit zijn leuke dingen." Met een blik op het het felgekleurde doek is zijn grote glimlach meteen weer terug.

"Selwyn heeft altijd een grote afname. Hij koopt twaalf tot twintig doeken per week, hij is erg productief. Ruud de Wild schildert ook veel, hij koopt hier zijn doeken en verf."

Levant is sinds 22 jaar gevestigd aan de Levantkade in Oost. Vroeger waren er veel vaste klanten - 'schilders van de oude stempel' - maar volgens Beers is tachtig procent van hen inmiddels overleden, onder wie Karel Appel, Herman Brood en Anton Martineau.

Te veel spanning
Twintig jaar ging het goed, maar de laatste jaren hadden Beers en mede-eigenaar Jan Best moeite financieel het hoofd boven water te houden. Sinds begin deze maand hangen tegen de winkelruit twee grote gele posters waar met dikke zwarte letters op staat: 'Opheffingsuitverkoop.

Levant sluit per 1 juli haar deuren.' "Hebben jullie het gezellig?" Jan Best (72) komt het trapje achter in de winkel opgelopen. Hij gaat bij de tafel staan en steekt een sigaret op. "We kunnen lekker binnen roken want we hebben geen personeel."

Best zit al 32 jaar in het vak. "Ik heb er ontzettend van genoten, maar nu geeft het te veel spanning." De mannen hebben geprobeerd met een webwinkel de verkoop op te schroeven, maar dat mocht niet baten.

"Mensen bestellen iets en dan willen ze het de volgende dag in huis hebben, maar dat lukt ons niet. Anderen doen dat veel beter," legt Best uit. Concurrenten zijn winkels als Hoopman, Van de Linden en The Paper Factory.

Ruud de Wild
Maar van strijd is volgens Beers geen sprake. "Als klanten iets nodig hebben dat wij niet verkopen, ga ik even rondbellen, dan haal ik het ergens anders voor ze op. Ik ga vaak naar Hoopman als ik hier spullen mis. Ach, we moeten elkaar toch helpen. En anders kan ik mijn klanten niet tevreden houden."

Kunstenaars Selwyn Senatori en radio-dj Ruud de Wild zijn al jaren vaste klant bij Levant.

Selwyn Senatori: "Ik kan Irmen overal voor bellen: bijzondere maten, een lastminute­bestelling, doeken bij mensen thuis opspannen. En wat nu? Ik heb mijn doeken er altijd gekocht, zo vertrouwd. Straks klopt er iets niet, de basis van mijn schilderijen, dat is zo zonde."

Opspannen van doeken
Ook De Wild heeft Beers en Best hoog zitten: "Het zijn twee eigenwijze gasten, ze denken echt met je mee. Van Irmen heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld over het opspannen van doeken en de invloed van verschillende materialen op het schilderen. Ik ga hun kennis en persoonlijke benadering missen, die zijn echt uniek."

Wat de mannen straks gaan doen als de winkel gesloten is? Beers en Best zoeken naar een manier om toch een servicepunt te blijven. "Maar dat wordt dan een activiteit van Irmen, ik stop ermee," zegt Best.

Hij wil zich gaan storten op zijn moestuin. "Of ik ga wiet kweken, dat kan ook." Beers wil zijn werkzaamheden wel graag voortzetten, misschien zelfs in een ruimte bij Hoopman die hij mag gebruiken. "Ik ga mijn vaste klanten bellen om te vertellen dat ik nog even doorga, daar zijn ze wel blij mee geloof ik."

22

Sinds 22 jaar is Levant gevestigd aan de Levantkade in Oost, per 1 juli sluit de ambachtswinkel voorgoed de deuren.

Meer over