Dodental na schoolmaaltijd India loopt op

Het aantal kinderen dat in India is overleden na het eten van een schoolmaaltijd, is opgelopen tot 25. Tientallen andere kinderen verkeren nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het klaslokaal waar de kinderen de maaltijd nuttigden. Beeld reuters
Het klaslokaal waar de kinderen de maaltijd nuttigden.Beeld reuters

Het gaat om kinderen van 4 tot 12 jaar van een school in het dorp Mashrakh in de oostelijke deelstaat Bihar. De hygiëne van het voedsel uit het gratis aangeboden programma is vaak slecht, terwijl de gratis lunches juist bedoeld zijn om de voedingsniveaus te verbeteren. De directeur van de school is gevlucht.

De autoriteiten hebben de families 3371 dollar (ruim 2500 euro) per omgekomen kind ter compensatie aangeboden. Zij hebben een grootschalig onderzoek aangekondigd, waarbij forensische experts de school zullen onderzoeken.

Insecticide
In totaal raakten 47 kinderen en de kok besmet door het eten van een maaltijd met rijst, peulvruchten en sojabonen. Een insecticide zou de oorzaak zijn van de besmetting. Het onderzoek moet uitwijzen of het gif met opzet aan de maaltijden is toegevoegd.

Bihar behoort tot de armste gebieden van India. Zo'n 120 miljoen kinderen in heel het land krijgen de gratis lunch. Het programma werd in 1925 geïntroduceerd.

Tientallen inwoners van Bihar gingen de straten op om te protesteren tegen de slechte hygiëne van het voedsel. Ze bekogelden onder meer een politiebureau met stenen.

Meer over