Dodental door extreme koude Oost-Europa loopt drastisch op

Het dodental van de winter in Oost-Europa is gestegen tot boven de 100. Vannacht heeft een nieuwe vorstnacht aan tientallen mensen het leven gekost. Oekraïne is het zwaarst getroffen. In de afgelopen 24 uur zijn 20 mensen gestorven door de snijdende kou.

ANP/ Redactie
Inwoners van Modena, een stad in de regio Emilia-Romagna, ploeteren over de besneeuwde wegen. Beeld epa
Inwoners van Modena, een stad in de regio Emilia-Romagna, ploeteren over de besneeuwde wegen.Beeld epa

Het aantal winterdoden van de afgelopen week is daardoor opgelopen van 43 naar 63. Ongeveer 1000 mensen zijn met bevriezingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen.
De temperatuur was het laagst in het westen. In het Karpatengebergte bij de grens met Slowakije werd het de afgelopen nacht 33 graden onder nul.

In Polen stierven vannacht negen mensen. Het aantal Poolse doden steeg daardoor naar 29. De meeste slachtoffers zijn daklozen. In Tsjechië zijn vier mensen omgekomen.

In Finland werd vandaag de laagste temperatuur van de winter gemeten. Aan de grens met Rusland, bij de plaats Kuusamo, was het 39,2 graden onder nul. Dat is overigens nog lang geen record; in 1999 was het in Lapland min 51 graden.

Doodgevroren

In Oostenrijk is een bejaarde vrouw doodgevroren, nadat ze tijdens haar dagelijkse wandeling was uitgegleden. Haar lichaam werd na enkele uren gevonden.

Honderden mensen in Italië hebben de nacht moeten doorbrengen in een trein. Door de kou was de bovenleiding geknapt. De reizigers zaten zonder verwarming en water. Tientallen treinritten zijn uitgevallen. Ook het vliegverkeer in Italië ondervindt hinder van de winter. Weerkundigen voorspellen de koudste winter voor het land in 27 jaar tijd.

Meer over