Dodental aanslagen in Assam naar 76

Een man probeert een lichaam te bedekken terwijl brandweermannen een aanslagplek in Gauhati met water nathouden. Foto AP/Anupam Nath Beeld
Een man probeert een lichaam te bedekken terwijl brandweermannen een aanslagplek in Gauhati met water nathouden. Foto AP/Anupam Nath

GAUHATI - De Indiase politie heeft vrijdag ongeveer tien mensen opgepakt, die mogelijk een rol hebben gespeeld in een reeks aanslagen in de deelstaat Assam. De serie bomexplosies heeft aan 76 mensen het leven gekost. Verder zijn er ruim driehonderd gewonden gevallen. Dit heeft een woordvoerder van de deelstaatregering vrijdag bekendgemaakt.

Er deden zich dertien explosies voor, waarvan vijf in de hoofdstad Gauhati. De zwaarste aanslag in Gauhati had tot doelwit het kantoor van de hoogste functionaris van Assam, dat in het uiterste noordoosten van India ligt. De straat voor het gebouw was bezaaid met doden, gewonden en wrakken van auto's en motoren.

Inwoners van Gauhati gingen de straat op om hun woede over de aanslagen te koelen. Voertuigen werden met stenen bekogeld en minstens twee brandweerwagens werden in brand gestoken. Om de orde te herstellen kondigde de politie een uitgaansverbod af en werden toegangswegen naar de stad afgesloten.

Wie achter de aanslagen zit is onduidelijk. In Assam zijn verscheidene militante separatistische bewegingen actief. Door het geweld in de regio vielen in de afgelopen tien jaar al minstens tienduizend doden. Assam ligt ingeklemd tussen Bangladesh, Bhutan, China en Birma. (AP)

Meer over