Dodenherdenking 2015: Van der Sar legt krans bij Sportherdenking

Bijna heel ons land staat vandaag stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlanders te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Nationale Dodenherdenking op de Dam, vorig jaar. Vanavond geldt er van 17.30 uur tot 22.00 een noodverordening op de Dam Beeld ANP
Nationale Dodenherdenking op de Dam, vorig jaar. Vanavond geldt er van 17.30 uur tot 22.00 een noodverordening op de DamBeeld ANP

Oud-doelman Edwin van der Sar en voetbalster Daphne Koster hebben vanmiddag in Amsterdam namens Ajax een krans gelegd bij de jaarlijkse Sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de herdenking worden de sporters herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Op de bijeenkomst wordt ieder jaar ook één sport uitgelicht. Dat was dit keer de wielersport in oorlogstijd. De oud-renners Piet van Heusden, Rini Wagtmans en Theo de Rooij waren onder anderen aanwezig. Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF, de wielerbond KNWU en Eric van der Burg van de stad Amsterdam en Paul Slettenhaar van stadsdeel Zuid legden ook een krans.

Willem-Alexander en Máxima
In 98 procent van de gemeenten vindt vandaag een herdenking plaats, bij duizenden monumenten. Zo'n 95 procent van de Nederlanders is daadwerkelijk stil om 20.00 uur, bleek onlangs uit een onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam vindt de herdenking plaats in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Premier Mark Rutte houdt er een toespraak.

Noodverordening Dam
Vanaf 17.30 uur tot 22.00 uur geldt er op de Dam een noodverordening, wat betekent dat mensen zich niet binnen het afgezette veiligheidsgebied mogen begeven, niet op balkons of daken mogen staan of ergens op te klimmen.

Voorafgaand aan de herdenking is er een dienst in De Nieuwe Kerk, waar sinoloog en publicist Ian Buruma de 4 meivoordracht zal houden.

Treinen staan stil om acht uur
Circa driehonderd treinen staan om 20.00 uur twee minuten stil voor de Dodenherdenking. Treinen die rond 20.00 uur van een station vertrekken, stellen dat vertrek uit tot na de herdenking, aldus de NS. Treinen die onderweg zijn, worden stilgezet. Een woordvoerder van de NS zegt dat machinisten en conducteurs de reizigers via de intercom zullen informeren over de twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en die van alle oorlogen en vredesoperaties nadien.

Sporters herdacht
Vanmiddag vond ook de traditionele Sportherdenking plaats in het Olympisch Stadion om alle oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport te herdenken. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd er door Frits Barend over het wielrennen tijdens de Tweede Wereldoorlog gepraat.

Grebbeberg
In Rhenen wordt ook stilgestaan bij de Slag om de Grebbeberg 75 jaar geleden. Op de Grebbeberg hield de Nederlandse krijgsmacht in 1940 dagenlang stand toen de oorlog uitbrak.

Meer over