Doden, gewonden en vulkaanuitbarsting na beving Japan

Bij een aardbeving in het zuiden van Japan zijn vrijdag tientallen mensen onder het puin bedolven. Honderden mensen raakten gewond, het aantal doden is nog onduidelijk. De beving, die volgde op een lichtere beving een dag eerder, leidde ook tot een kleine vulkaanuitbarsting.

null Beeld afp
Beeld afp

Op het zuidelijke eiland Kyushu had de beving een kracht 7.3 op de schaal van Richter. Gebouwen zijn ingestort, er ontstonden modderstromen en zo'n tachtig mensen zouden zijn bedolven. Eerste berichten melden elf doden. Volgens een nieuwszender zijn bijna achthonderd mensen in ziekenhuizen opgenomen.

Na de aardbeving kwam het tot een kleine uitbarsting van de vulkaan Aso, die ook op Kyushu ligt. Een rookpluim steeg op tot zo'n honderd meter boven de vulkaan, die tot de grootste actieve vulkanen ter wereld behoort. De Japanse autoriteiten zagen in de uitbarsting geen reden om extra waarschuwingen uit te doen gaan.

Duizenden militairen, brandweermensen, agenten en medici zijn naar het door de beving getroffen gebied gestuurd om hulp te verlenen. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Kumamoto. In heel de stad met een inwonertal van 730.000 is de stroom uitgevallen. Mensen die in de buurt van een dam wonen zijn geëvacueerd vanwege instortingsgevaar.

Het gebied werd donderdag ook al opgeschrikt door een beving van 6.6. Toen vielen zeker negen doden. Honderden mensen raakten gewond.

Meer over