Doden en gewonden bij meerdere bomaanslagen Caïro

De Egyptische hoofdstad Caïro werd vanmorgen opgeschrikt door een serie bomaanslagen. De zwaarste vond plaats in de buurt van het hoofdbureau van de politie. Daarbij vonden zeker vier mensen de dood en raakten vijftig mensen gewond. Het is een van de grootste aanslagen in Egypte in de afgelopen maanden.

redactie
Een gewonde politieagent wordt weggedragen. Beeld epa
Een gewonde politieagent wordt weggedragen.Beeld epa

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. Morgen is het precies drie jaar geleden dat de protestgolf begon die een einde zou maken aan meer dan dertig jaar bewind van president Hosni Mubarak.

De explosie bij het hoofdkantoor van de politie, een van de best bewaakte panden in de stad, werd vermoedelijk veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. Getuigen zagen volgens persbureau Reuters na de explosie ook mannen op motoren in het rond schieten. De aanslag vond plaats in de vroege ochtend en zorgde voor veel rook boven de stad. Het nabijgelegen museum voor islamitische kunst raakte ook beschadigd.

Man wierp handgranaat
Uren later vonden nog twee aanslagen plaats. Bij een explosie in een buurt van Caïro kwam een politieagent om het leven en raakten negen mensen gewond, zo liet het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Volgens bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten wierp een man op een motorfiets een handgranaat naar politieagenten.

De derde aanslag was ook gericht tegen de politie. Een bom ging af bij een politiestation in de buurt van de piramides van Gizeh. Daarbij zouden geen doden of gewonden zijn gevallen.

Onderdrukking oppositie
Het geweld overschaduwt de herinnering aan de revolutie die volgens veel Egyptenaren het land moest ontdoen van het vastgeroeste en corrupte apparaat dat militairen gedurende decennia hadden opgebouwd. In juli vorig jaar trokken de militairen de macht echter weer geheel naar zich toe en lijkt het land weer erg op dat van Mubarak. Alleen de economie en de veiligheidssituatie zijn er nu veel slechter en de onderdrukking van oppositie is rigoureuzer.

Het zwaar beschadigde hoofdgebouw van de politie in Caïro. Beeld AFP
Het zwaar beschadigde hoofdgebouw van de politie in Caïro.Beeld AFP
De politie inspecteert een uitgebrand voertuig naast het hoofdkantoor van de politie. Beeld afp
De politie inspecteert een uitgebrand voertuig naast het hoofdkantoor van de politie.Beeld afp
Meer over