Dode na aanslag zelfmoordterrorist in Kabul

Een Afghaanse burger is overleden na de aanslag van een zelfmoordterrorist in Kabul, eerder vandaag. De terrorist blies zijn bomauto op bij het hoofdkwartier van de Europese politietrainingsmissie in Kabul. Een Afghaanse burger kwam om het leven en vijf andere omstanders raakten gewond, lieten de Afghaanse politie en EUPOL weten.

Plek waar zelfmoordterrorist vandaag zijn bomauto heeft opgeblazen. Beeld afp
Plek waar zelfmoordterrorist vandaag zijn bomauto heeft opgeblazen.Beeld afp

De Taliban heeft de zelfmoordaanslag opgeëist. Het is de eerste aanslag met een buitenlands doelwit dit jaar. Volgens EUPOL was het een gerichte aanval van de bestuurder, die de met explosieven beladen auto in de buurt een konvooi van EUPOL achterliet.

Eerder vandaag raakten bij een explosie op het vliegveld in Kabul geen mensen gewond. Kabul is de laatste weken van het jaar een aantal keer getroffen door aanvallen. De Taliban mikt hier bewust op overheid, het leger en buitenlandse hulptroepen.

null Beeld afp
Beeld afp

Troepen trekken zich terug

Twee soldaten zijn vandaag gearresteerd in Helmand, in het zuiden van Afghanistan. De soldaten zijn gearresteerd wegens hun vermeende rol in de raketaanslag op een huis, waarbij 28 doden vielen op Oudejaarsavond. Door de explosie raakten ook vijftig mensen gewond. Verder onderzoek moet vaststellen of de soldaten bewust het huis raakten.

Afghaanse troepen hebben de verantwoordelijkheid voor nationale veiligheid per 1 januari overgenomen van de NAVO en VS-troepen, die zijn teruggetrokken. Zes maanden geleden verlieten VS-troepen Sangin, een gebied in het zuiden. Sindsdien wordt het Afghaanse leger zwaar op de proef gesteld. Afgelopen maandag raakte een bermbom nog een NAVO-konvooi in oost-Nangahar.

Langer blijven

De Afghaanse president Ashraf Ghani wil dat de Verenigde Staten overwegen hun troepen later dan gepland terug te trekken uit Afghanistan. Dat zei hij in een interview met het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 minutes.
Volgens Ghani moet de planning voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen mogelijk nog eens bekeken worden. President Barack Obama wil de laatste Amerikaanse manschappen voor het einde van 2016 terugtrekken uit het Aziatische land.

'Deadlines zouden geen dogma's moeten zijn', aldus de Afghaanse leider Ghani. 'Als beide partijen hun best hebben gedaan om alle doelen te bereiken en er concrete vooruitgang is geboekt, dan zou er een bereidheid moeten zijn nog eens te kijken naar de deadline.'

De Afghaanse president Ashraf Ghani. Beeld epa
De Afghaanse president Ashraf Ghani.Beeld epa
Meer over