Dode en gewonden bij protesten in Egypte

Een 23-jarige betoger is vrijdag bij demonstraties tegen het beleid van de conservatieve Egyptische president Mohamed Mursi omgekomen. Hij was door schoten uit een vuurwapen in zijn gezicht en borst geraakt. Tientallen anderen raakten gewond, liet de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten.

Demonstranten in Caïro Beeld epa
Demonstranten in CaïroBeeld epa

De jongeman behoorde tot de betogers die bij het presidentieel paleis in de buitenwijk Heliopolis van de hoofdstad Caïro benzinebommen en vuurwerk naar de politie gooiden. Die reageerde met traangas en zette het waterkanon in.

Volgens de woordvoerder raakten in het gehele land 53 mensen gewond, van wie de meesten in Caïro. De protesten stonden in het teken van 'de vrijdag van: het is genoeg'. De slogan kwam van de meer dan 15 groeperingen of partijen die de Egyptenaren vrijdag aanmoedigden hun onvrede te uiten.

Bloedige voetbalrellen
De opkomst was volgens waarnemers mede door het slechte weer over het algemeen matig. Maar in Port Saïd, bijna 150 kilometer ten noordoosten van Caïro, trok een grote menigte naar het pand van de provinciale regering. De stad was precies een jaar geleden het toneel van bloedige voetbalrellen in het stadion van voetbalclub al-Masry. Daarbij werden 74 mensen gedood, voornamelijk fans van aartsrivaal al-Ahly, uit Caïro.

Het proces tegen de vermoedelijke daders in Port-Saïd, vrijwel allemaal betrokken bij al-Masry, verergerde de spanningen vorige week vrijdag, toen Egypte stilstond bij het begin van de massabetogingen tegen Mursi's voorganger Hosni Mubarak 2 jaar geleden. Er zijn in tal van steden bloedige onlusten geweest, waarbij sinds 25 januari bijna 60 doden zijn gevallen.

Onvrede groot
De onvrede is groot door groeiende armoede, onveiligheid en werkloosheid. Bovendien wordt Mursi ervan verdacht de democratische doelen van de revolutie te verraden en geen idee te hebben van wat er tegen de economische neergang kan worden gedaan. Het wegvallen van Mubaraks politiestaat is voor veel Egyptenaren op een teleurstelling uitgelopen.

De sociale onrust grijpt om zich heen. Jongeren met zwarte bivakmutsen keren zich tijdens ongeregeldheden met veel geweld tegen de politie. Het is niet duidelijk waar de jongeren die zich Black Bloc noemen, vandaan komen. Justitie ziet hen als twitterende terroristen.

Meer over