Dode bij nieuwe ongeregeldheden Caïro

Egyptische ordetroepen zijn zaterdag opnieuw slaags geraakt met demonstranten die hun kamp hadden opgeslagen voor het regeringskantoor in de hoofdstad Caïro. De betogers wilden beletten dat de nieuwbenoemde premier Kamal el-Ganzouri zijn werk zou opnemen. Een demonstrant kwam om toen hij door een politiewagen werd overreden.

AP/Redactie
De protesten op het Tahrirplein vandaag. Beeld epa
De protesten op het Tahrirplein vandaag.Beeld epa

Gisteren dreef de woede om de benoeming van El-Ganzouri, ooit een vertrouweling van de afgezette president Hosni Mubarak, ruim honderdduizend mensen naar het Tahrir-plein. Vandaag slonk het aantal betogers tot ongeveer vijfduizend man.

Twee politieke partijen en 22 andere oppositiegroepen hebben aangekondigd een eigen 'regering van nationale redding' op te zetten. Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei krijgt de leiding over een gezelschap van vertegenwoordigers van alle politieke partijen. De Opperste Militaire Raad, de militaire interim-regering, moet hen de macht over het land overdragen.

ElBaradei
Het hoofd van de raad, veldmaarschalk Hussein Tantawi, heeft volgens de Egyptische staatstelevisie zaterdag overlegd met ElBaradei. Ook sprak Tantawi met Amr Moussa, de voormalige voorzitter van de Arabische Liga, die ook wil meedingen naar het presidentschap.

De militaire interim-regering deed de afgelopen dagen een reeks concessies en matigde haar toon om de opgelaaide protesten te sussen. Toen vandaag het nieuws de ronde deed dat een demonstrant was overreden sprak het ministerie van binnenlandse zaken onmiddelijk zijn treurnis uit. Het betrof een tragisch ongeluk, aldus het ministerie. De bestuurder van een politiewagen raakte in paniek toen betogers hem met stenen bekogelden en reed per ongeluk een actievoerder aan.

slot

e3278/ng

Meer over