Dode (19) en gewonden bij schietpartij op Kattenburg

Een schietpartij op de Kattenburgerkade en de Olifantswerf heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 19-jarige jongen het leven gekost. Drie anderen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Sporenonderzoek op de plek van de schietpartij. Beeld Michel van Bergen
Sporenonderzoek op de plek van de schietpartij.Beeld Michel van Bergen

De drie - Amsterdammers van 18 en 19 jaar - zijn volgens de politie met diverse verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Aan de schietpartij ging waarschijnlijk een conflict vooraf. Het groepje van de slachtoffers stond rond 01.00 uur op de Kattenburgerkade toen een man op de jongens begon te schieten.

Een buurtbewoner hoorde even voor één uur schoten. "Eerst hoorde ik drie, vier, vijf knallen op de plek waar later een door de mannen gebruikte scooter is gevonden. Hier wordt heel vaak vuurwerk afgestoken, dus eerst dacht ik daar aan, maar kort daarna hoorde ik heel hard geschreeuw."

"Een paar Marokkaans ogende jongens van rond de twintig waren kennelijk in een vechtpartij verwikkeld," zegt de getuige.

"Ze renden doodsbang naar de andere kant van de flat (de Kattenburgerkade op), waar het bij het water verder ging. Daar brak paniek uit. Ik hoorde iets als: 'Hé, Hamza. Hé, Hamza!' Eén jongen zag ik op de grond liggen. Hij was vermoedelijk in zijn bil of been geschoten en was aanspreekbaar. Een jongen die bij hem hurkte zei: 'De volgende keer gaat-ie door je hoofd'."

De getuige gaat verder: "Pas toen de kennelijke schutter was verdwenen, keerden de twee jongens terug bij hun gewonde vriend, die aanspreekbaar op de grond lag."

Een tweede man was iets verderop inmiddels aan schotwonden overleden. Zijn lichaam lag donderdagochtend vroeg onder een wit laken naast een schutting op de stoep naast het fietspad, vlakbij een vuilcontainer.

Onderzoek
De getuige zag zelf één schutter, zijn buren die zich op de galerij verzamelden zeggen twee schutters te hebben gezien. Ze hebben waarschijnlijk met een pistool geschoten. "Agenten die de kogels en hulzen onderzochten, hoorde ik over 'negen millimeter' praten."

De politie doet op dit moment nog geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers. Volgens ingewijden gaat het om 'bekenden van de politie', maar niet over mannen die vooralsnog als zware criminelen bekend staan.

De scooter die met brandende lichten, omgevallen op het trottoir is aangetroffen, is door de recherche in beslag genomen en wordt op sporen onderzocht.

De omgeving van de twee plekken waar is geschoten, is ruim afgezet. De technische recherche doet nog zeker een groot deel van de dag onderzoek.

Onderzoek van de politie bij de locatie waar de schietpartij plaatsvond. Beeld .
Onderzoek van de politie bij de locatie waar de schietpartij plaatsvond.Beeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over