Docters van Leeuwen oppert aftreden Wellink

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. ANP Beeld
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. ANP

AMSTERDAM - Nout Wellink doet er goed aan om af te treden als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat suggereerde oud-AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen donderdag tegenover BNR Nieuwsradio.

''Nout Wellink heeft zonder enige twijfel zeer grote verdiensten. Maar het gaat er mij om dat het instituut beter gaat functioneren dan het blijkens de commissie-Scheltema gedaan heeft'', aldus Docters van Leeuwen.

DNB en president Wellink kwamen zwaar onder vuur te liggen door de bevindingen van de commissie-Scheltema. Die concludeerde onder meer dat DNB in 2005 geen bankvergunning had mogen verlenen aan Dirk Scheringa en zijn DSB-imperium. Docters van Leeuwen ziet onder anderen hoogleraar Arnoud Boot en bestuursvoorzitter APG-groep Dick Sluimers als geschikte opvolgers van Wellink.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende en oud-minister Wouter Bos kunnen niet op de steun van Docters van Leeuwen rekenen. ''Ik vind het niet zo voor de hand liggen om politici, die nog maar nauwelijks afgekoeld zijn, te benoemen voor een bij uitstek niet-politieke baan.'' (ANP)

Meer over