Docters van Leeuwen: crisis kan weer gebeuren

DEN HAAG - Een internationale kredietcrisis zoals die van de afgelopen tijd kan over drie jaar zo maar weer gebeuren. Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, de vroegere voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vrijdag tegen de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit.

Volgens Docters van Leeuwen zijn de onderliggende problemen niet weggenomen. ''Nu konden we het nog betalen, maar wat als er over drie jaar weer zo'n crisis komt? Let op uw zaak, het is niet zo dat het ernstigste achter ons is.'' Zolang er in elk geval op Europese schaal, niet iets fundamenteel wordt veranderd, ''moeten we ernstig rekening houden met een herhaling van de crisis''.

Docters van Leeuwen noemde als belangrijkste oorzaak voor de crisis de 'frivoliteit' van wetgeving en toezicht in de Verenigde Staten. Mensen konden daar zonder veel problemen eindeloos schulden aangaan. (ANP)

Arthur Docters van Leeuwen, commissaris bij Aegon, oud-voorzitter Autoriteit Financiele Markten (AFM) en Holland Financial Center (HFC), wordt vrijdag in Den Haag gehoord door commissie-De Wit. ANP Beeld
Arthur Docters van Leeuwen, commissaris bij Aegon, oud-voorzitter Autoriteit Financiele Markten (AFM) en Holland Financial Center (HFC), wordt vrijdag in Den Haag gehoord door commissie-De Wit. ANP
Meer over