Docenten voelen zich steeds minder veilig op school

Docenten voelen zich steeds minder veilig op school. Vooral docenten op de praktische vmbo-scholen (vmbo basis en kader) zeggen bovengemiddeld vaak incidenten mee te maken.

Ellen van Gaalen
null Beeld anp
Beeld anp

Vier op de tien hadden de afgelopen twaalf maanden minimaal één leerling die stoned in de klas zat. Een kleine 30 procent kreeg te maken met scholieren die drugs verhandelen in of rondom school.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek naar sociale veiligheid, dat is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder ruim 1100 docenten.

Ook diefstal komt geregeld voor: 63 procent van de vmbo-leraren heeft te maken gehad met een stelende leerling, tegenover 38 procent op een havo/vwo-school. En docenten zeggen dat er meer leerlingen met wapens op een vmbo-school rondlopen dan op een havo/vwo-school (22 tegen 6 procent).

Vmbo-leraren worden ook vaker geconfronteerd met scholieren die drugs in of rondom school verhandelen (40 tegen 23 procent).

Leerlingen die stoned zijn, zitten daarentegen in alle schooltypen in de klassen. "Eens in de zoveel tijd moeten we de wijk in lopen en leerlingen opzoeken. Tijdens de pauzes staan ze hasj te roken," zegt docent Gerhard, die lesgeeft op een havo/vwo-school in de Randstad.

Het is onduidelijk of de aantallen toenemen, omdat er geen vergelijkend onderzoek beschikbaar is.

Beveiliging
Om de veiligheid te vergroten, hebben scholen camera's hangen, controleren ze kluisjes en zetten ze zelfs drugshonden in. "Er is meer beveiliging," erkent Linda Zeegers, woordvoerder van sectororganisatie VO-raad. "Toch beseffen scholen dat maatregelen zoals camera's weliswaar de veiligheid kunnen verbeteren, maar niet het verschil maken. Uiteindelijk gaat het om een veilig klimaat op school."

De docenten geven de sociale veiligheid op hun school gemiddeld het rapportcijfer 7,8. Hoewel dat een ruime voldoende is, daalde het cijfer wel: in 2015 was het nog een 8,6. Eén op de tien leraren geeft de eigen veiligheid een onvoldoende.

"Het maakt niet uit hoe vaak dergelijke incidenten gebeuren, het gaat erom dat ze überhaupt voorkomen. Het is verontrustend dat docenten in hun werkplezier worden belemmerd," constateert Klaas Hiemstra, directeur-bestuurder van de Stichting School en Veiligheid.

Scholen willen het veiligheidsgevoel van docenten verbeteren en onderzoeken hoe ze dat het beste voor elkaar kunnen krijgen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over