Update

DNB: Europese transactietaks onwenselijk

Het invoeren van een Europese financiële transactietaks (FTT) is onwenselijk. Het voorstel leidt bovendien tot lagere groei. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
null Beeld

DNB schat de kosten van de belastingmaatregel voor Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars op 4 miljard euro per jaar. Hiervan komt ongeveer 2 miljard voor rekening van banken, 1,7 miljard van pensioenfondsen en 0,3 miljard van verzekeraars.

Nederland ondervindt volgens DNB relatief veel hinder van een FTT door haar grote financiële sector. 'De negatieve effecten voor economische groei en arbitrage zijn bovendien hoger als de belasting niet wereldwijd wordt ingevoerd', aldus de toezichthouder. De nieuwe belasting kan ook een barrière vormen voor buitenlandse partijen om zich hier te vestigen en/of te handelen.

Ook is het volgens DNB twijfelachtig of verstorend marktgedrag met de maatregel wordt ontmoedigd.

De Europese Commissie heeft vorig jaar een voorstel ingediend om belasting te heffen op financiële transacties in de Europese Unie. De FTT wordt geheven over aan- en verkoop van vrijwel alle waardepapieren, waaronder aandelen, schuldpapier en derivaten. Het tarief voor aandelen en schuldpapier bedraagt 0,1 procent en voor derivaten 0,01 procent.

Meer over