Update

DNB: 103 pensioenfondsen moeten korten

Van de Nederlandse pensioenfondsen moeten er 103 gaan korten op de pensioenen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank meldt vandaag dat zij dit hebben aangegeven in een rapportage. De voorgenomen korting is noodzakelijk om de pensioenfondsen volgend jaar voldoende financieel te laten herstellen.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De kortingsmaatregel heeft gevolgen voor miljoenen Nederlanders, zowel gepensioneerden als werknemers. De totale pensioenverplichtingen van de fondsen die moeten korten, bedragen 390 miljard euro.

Maximaliseren
Gemiddeld komt de korting uit op 2,3 procent, maar 34 fondsen hebben aangegeven meer dan 7 procent te moeten korten. Van die 34 fondsen willen 15 fondsen gebruikmaken van de mogelijkheid om de korting te maximaliseren op 7 procent. De meeste fondsen die moeten korten, doen dat per 1 april volgend jaar.

Het ABP, het fonds voor ambtenaren en onderwijzers, waarschuwde vorige maand al zijn deelnemers dat de pensioenen volgend jaar mogelijk met 0,5 procent omlaag kunnen gaan. Bij de pensioenfondsen voor de metaal- en elektrotechnische industrie gaat het nog slechter. PMT kondigde in januari aan dat het mogelijk 6 tot 7 procent moet gaan afstempelen, terwijl ook PME liet weten dat de kans dat er gekort moet gaan worden groot is.

Overzicht
De Pensioenfederatie publiceerde vandaag een overzicht van 80 pensioenfondsen die voornemens zijn te korten. Daaruit valt op te maken dat de verlaging in sommige gevallen oploopt tot meer dan 10 procent. De lijst van de koepelorganisatie is niet volledig. Ook kunnen de gegevens nog veranderen: eind dit jaar moet volgens de Pensioenfederatie blijken of de fondsen daadwerkelijk moeten korten, of dat de situatie verbeterd of verslechterd is.

De hardste klap, voor zover bekend, zou kunnen vallen bij het bedrijfspensioenfonds van Alkor-Draka. Dat overweegt vanaf april 2013 een korting met 7 tot 11,9 procent door te voeren. Ook bij CapGemini, Datawell, Dutch Space en Ricoh dreigen verlagingen van de uitkeringen van meer dan 7 procent.

DNB maakte eerder bekend dat pensioenfondsen de mogelijkheid zouden krijgen de korting te beperken tot 7 procent. Maar fondsen kunnen zelf wel besluiten tot een hogere korting. Volgens de toezichthouder zijn er in totaal 15 die dat doen. Er zijn 19 fondsen die gebruik maken van de mogelijkheid de korting te maximeren.

Meer over