'Diversiteitsparade Ieder1 is eerste stap richting compassie'

Amsterdammer Samuel Levie is één van de initiatiefnemers van Ieder1, een wandeling zondag door Amsterdam. 'In zo'n land wil ik mijn kind niet laten opgroeien.'

Bart Nauta
Samuel Levie Beeld Mats van Soolingen
Samuel LevieBeeld Mats van Soolingen

Heeft de stad een diversiteitsparade nodig?
"Ieder1 is ontstaan uit de frustratie over de verharding van Nederland. We zijn bezorgd over de premier en andere politici die Nederland willen 'teruggeven aan de Nederlanders' en over mensen die homoseksualiteit niet accepteren. Er worden veel nare dingen verkondigd waardoor groepen mensen het gevoel krijgen dat ze hier niet thuishoren."

"Het Zwarte Pietendebat bijvoorbeeld, leidde tot de oprichting van de Sylvana Simonsuitzwaaidag op Facebook. Simons is gewoon een Nederlander, ze is van ons."

"Voor mij waren dat momenten dat ik dacht: waarom gaan we op deze manier met elkaar om? Ik ben net vader geworden en ik wil niet dat mijn kind opgroeit in een land waar mensen zo met elkaar omgaan."

Wanneer besloot u tot actie?
"Voor mij begon het bij de Dodenherdenking een jaar geleden. Mijn vader is Joods, ik niet. We belijden het joodse geloof niet. Het enige wat we doen is elk jaar samen naar de dodenherdenking gaan. Toen ik het Wilhelmus meezong, kropen mijn zussen ineen. Voor hen is het volkslied een symbool geworden van nationalisme en uitsluiting. Voor mij staat het volkslied juist voor een land waar vrijheid heel belangrijk is, waar iedereen mag denken en geloven wat ie wilt."

"Acteur Nasrdin Dchar had dezelfde frustratie over de verdeeldheid in Nederland en schreef een mail aan vrienden en kennissen. Daaruit werd een gezelschap ­gevormd met onder andere Julius Ponten (filmproducent) en Touria Meliani (directeur Tolhuistuin), Dchar en ik. Dat was het begin van Ieder1."

Uit Ipsos-onderzoek voor de NOS blijkt dat zeventig procent van de Nederlanders bezorgd is over de groeiende verschillen tussen
moslims en niet-moslims.
"Wij maken ons zorgen om dit soort uitkomsten. Door zondag mensen van diverse komaf samen te laten komen, willen we tonen hoe Nederland in al haar verscheidenheid eruitziet. Zo leren ­mensen elkaar beter te ­begrijpen."

Is een parade daarvoor ­genoeg?
"Het is een eerste stap. Ieder1 zal in aanloop naar de verkiezingen vaker van zich laten horen. We zullen politici oproepen om tijdens de campagnes meer aandacht te besteden aan de kracht van diversiteit, empathie en compassie. En we merken dat ze dat nu al doen."

Leidt zo'n positief verhaal niet tot cynisme?
"Cynisme baart mij veel zorgen, het is er ook over Ieder1. Maar je moet ergens beginnen. We zien helaas te vaak dat mensen zich niet uitspreken over de idealen waar ze voor staan. Ieder1 vraagt mensen om actiever te worden in het dagelijkse leven, en dat is helemaal niet zo ingewikkeld."

"Bij Brandt & Levie werken we met mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden. Als je daar aandacht voor hebt, maakt dat je leven ook rijker. Je gaat met mensen in gesprek, je leert hun geschiedenis. Koester je die diversiteit, dan vragen wij je om zondag mee te lopen."

Lees ook: Ieder1: een mars door totaal verdeeld Nederland [+]

Video: Van der Laan roept op tot deelname aan Ieder1:

De diversiteitsparade begint zondag om 12.30 uur bij het ­ArenaPark. Om 14.15 uur ­kunnen mensen zich nog aansluiten bij het Amstelstation. De stoet komt rond 16.30 uur aan op het Museumplein.

Meer over