Dit zijn de vijf vreemdste musea van Amsterdam

Tijdens de Nationale Museumweek (t/m 24 april) staan musea als het Rijks extra in de schijnwerpers. Maar de kleine, rare en onconventionele musea dan? Het Parool zet de vijf meest gespecialiseerde musea op een rij.

Redactie
Museum Vrolik Beeld Maarten Steenvoort
Museum VrolikBeeld Maarten Steenvoort

Museum Vrolik

Niets zo vrolijk als een museum vol organen, misvormde foetussen en zieke skeletten op sterk water. De verzameling, opgebouwd sinds de 18e eeuw en onderdeel van het AMC ziet eruit als de schuilplaats van een maniakale horrormoordenaar, maar wie door de lugubere cyclopen, open ruggetjes en "hersenen met opgespoten bloedvaten" kan kijken, ziet een prachtig museum waar de anatomie centraal staat en het lichamelijk functioneren wordt gevierd.
Meibergdreef 15

Hè ja, ongeboren aapjes op sterk water. Beeld Hans van den Boogaard
Hè ja, ongeboren aapjes op sterk water.Beeld Hans van den Boogaard

Electric Ladyland

Electric Ladyland is het musele equivalent van een gierende technocolor LSD-trip waarin bontgekleurde batekshirts en coffeeshopkunst met elkaar vechten om schreeuwende aandacht. Dat er werkelijk over álles een museum bestaat bewijst het pand aan de Tweede Leliedwarsstraat, dat volledig is ingericht met fluorescerence voorwerpen. Ja, dat leest u goed: als het fluoresceert of oogverblindend oplicht onder een blacklightlamp krijgt het een plekje in Electric Ladyland.
Tweede Leliedwarsstraat 5

null Beeld ilovebutter (Flickr)
Beeld ilovebutter (Flickr)

Kattenkabinet

Kijk je nu al uit naar de periode waarin je grijs uitgeslagen van de ouderdom achter de geraniums mag plaatsnemen terwijl tientallen katten in je aanleunwoning kroelen, kraaien en krioelen? Breng dan vooral een voorbereidend bezoek aan het Kattenkabinet, waar alles draait om de feline gezelschapsdieren. Schilderijen, beelden, schetsen, litho's: als er een kat wordt afgebeeld krijgt het in dit museum een kopje. Ehh, een plekje.
Herengracht 497

Katten, katten en nog eens katten in het Kattenkabinet. Beeld Mats van Soolingen
Katten, katten en nog eens katten in het Kattenkabinet.Beeld Mats van Soolingen

Amsterdam Pipe Museum

Nee, hier zit geen dame (of heer!) in een krap kabinetje te wachten op een oneerbaar tot orale bevrediging. Maar wellicht is vanwege diezelfde associatie het Pijpenkabinet wel van naam veranderd, naar Amsterdam Pipe Museum. In dit brave museum kun je vredespijpen, kleipijpen en prijslijsten bekijken. Als bezoeker krijg je een persoonlijke rondleiding langs de honderden pijpen en alle aanverwante, rokerige objecten.
Prinsengracht 488

Pijpen Beeld Peter Cox
PijpenBeeld Peter Cox

Museum Tot Zover

Museum Vrolik niet morbide genoeg? Breng dan vooral een bezoek aan Uitvaartmuseum Tot Zover. In dit museum over de dood leer je alles over haarschilderijen, dodenmaskers, kisten en miniatuurlijkwagentjes. Jawel, miniatuurlijkwagentjes. Je kunt er nog net zelf je overleden geliefde de oven in duwen (zoals in het Crematorium), maar op de website staat wel een heel guitige doodskist die je kunt printen en naar gelang met glitterstiften kunt versieren.
Kruislaan 124

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over