Dit zijn de leukste pubquizzen van Amsterdam

Maandagavond saai? Voor de goede verstaander juist het leukste moment van de week: pubquizzen te over. Hier kun je op maandagavond terecht voor een fijne pubquiz (en ook een beetje op dinsdag, woensdag en donderdag).

Nina Reijnierse
In café Maxwell én café Kuijper is de presentatie in handen van Miss Jocelyn. Beeld Hans van der Beek
In café Maxwell én café Kuijper is de presentatie in handen van Miss Jocelyn.Beeld Hans van der Beek

1. Café Thijssen, elke maandag, 20:00 - 23.00 uur. Wie op zoek is naar internationale tegenstanders kan terecht in deze fijne bruine Jordanese kroeg. Quizmaster Elke stelt de vragen zowel in het Engels als Nederlands. Acht rondes van tien vragen, muziek- en fotoronde incluis. De overige zes rondes bestaan uit vragen die "het hele gamma van eenieders kennis beslaan." Prijs: Een grote fles La Chouffe of een bierpakket. Deelname: €2,50 p.p.

2. Café Kostverloren, elke maandag, 20:30 - 23:00 uur. Ben je meer van de afwisseling? Dan is het wekelijkse vragenrondje van Kostverloren de place to be. Elke week een ander thema, al naar gelang de actualiteit (Prinses Ariane is jarig: 'het koningshuis') of het weer ('de lente'). Wat valt er te winnen? Eeuwige roem en een verscheurde drankrekening. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog voor de bitterballen gaan door de schatvraag te winnen. Deelname is gratis.

Bij café Thijssen kan men strijden tegen internationale tegenstanders. Beeld Charlotte Odijk
Bij café Thijssen kan men strijden tegen internationale tegenstanders.Beeld Charlotte Odijk

3. Café Maxwell, elke maandag, 20:45 - 23:30 uur. Op het Beukenplein in Amsterdam-Oost is de presentatie in handen van Miss Jocelyn. Geen onbekende in Amsterdam, ze is zelfs in het bezit van een eigen Facebook-fanpagina. De quiz bestaat uit acht rondes, waarvan één muziekronde. Pas op: als Miss Jocelyn een telefoon in het vizier krijgt, moet het hele team die avond naakt naast haar komen staan. De prijs is een verscheurde rekening, deelname is €2,50 p.p.

4. Café Kuijper, elke dinsdag, 20:30 uur. Wie nog niet genoeg heeft van Miss Jocelyn kan dinsdag gewoon bij haar in de herkansing in een andere kroeg. Dat het in Café Kuijper goed toeven is tijdens een wedstrijdje Ajax of WK was al bekend, maar ook pubquizzen zorgen voor vertier op een druilerige dinsdagavond. Makkelijk zijn de vragen niet: van welk dier is het oog groter dan de hersenen? En wat is het belangrijkste exportproduct van Algerije? Ook hier kost meedoen 2,50 en is een betaalde drankrekening de hoofdprijs.

5. De Waterkant, elke maandag vanaf 20:30 uur. Het café heeft, zoals de inrichting al doet vermoeden, een quiz met Surinaamse inslag. 'De meest tropische pubquiz van Nederland' is onder leiding van quizmaster Stepherd. Deelname kost €2,50 p.p. maar gratis als je mee eet. De winnaars mogen de rekening doorscheuren en nemen bovendien een fles bubbels mee naar huis.

6. De Nieuwe Lelie, grofweg elke eerste maandag van de maand, 20:00 uur. Wie zich wil wagen aan een pubquiz op hoog niveau, is hier aan het goede adres. Bij de Nieuwe Lelie doen ze het allemaal net even anders; niet een vrijmibo, maar een mamibo. De pubquiz is een pøpquiz, die uit zeven uitdagende themarondes bestaat. Dat gaat onder professionele begeleiding van Abe en Daan. De winnaars krijgen een grote fles speciaalbier of cava per persoon. Deelname is gratis.

Bij De Nieuwe Lelie is er geen vrijmibo, maar een mamibo. Beeld Mona van den Berg
Bij De Nieuwe Lelie is er geen vrijmibo, maar een mamibo.Beeld Mona van den Berg

7. Café Koosje, eens in de twee weken op maandag, 20:30 - 23:00 uur. Op maandag kan men hier als vanouds losgaan op de klassieke foto- en muziekronde, aangevuld door zes rondes trivia in alle categoriën 'en soms met een verborgen thema'. Pré is het uitzicht op Artis. Kosten: €2 p.p. Bij deze quiz zijn meerdere prijzen te winnen.

8. Café Frieda, elke woensdag om 20:15 uur. Naar eigen zeggen is het vertier "huisgemaakt, verrassend en grappig". De prijzen worden bepaald aan de hand van het deelnemersgeld, dus hoe meer deelnemers, hoe groter de prijzen. Frieda organiseert op minder reguliere basis ook film- en muziekquizzen en een Engelstalige quiz. De winnaars krijgen een uiteenlopend prijzenpakket of gratis drankjes. Deelname is €10 per team.

9. Café Nassau, elke derde donderdag van de maand om 21.00 uur. Hoge opkomsten en spannende uitslagen zijn eens per maand vaste prik bij Nassau. Een noemenswaardige ronde is het 'herexamen', waarbij oude schoolvakken aan bod komen. De winnnaar gaat ervandoor met een dinercheque ter waarde van vijftig euro, uiteraard te besteden bij Naussau. Wie als tweede eindigt, hoeft ook niet te treuren: daarvoor staat een fles bubbels klaar. Deelname kost 10 euro per team.

Let op: bij de meeste pubquizzen is vooraf inschrijven gewenst en is er een maximaal/minimaal aantal deelnemers per team. Bekijk daarvoor de website of Facebookpagina van het café.

Wat is jouw favoriete pubquiz? Laat hem hieronder achter in de reacties.

Meer over