Dit zijn de leukste plekken om te stemmen in Amsterdam

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Stemmen kan doorgaans in basisscholen, buurthuizen en bejaardenhuizen, maar er zijn ook bijzondere plekken om je stem uit te brengen.

Het Parool
Stemmen kon van 12.00-16.00 uur boven in de ADAM Toren. Beeld ADAM Toren
Stemmen kon van 12.00-16.00 uur boven in de ADAM Toren.Beeld ADAM Toren

Let op: 21 maart kan er ook gestemd worden voor de Amsterdamse stadsdeelcommissies en voor het referendum over de Wiv, de nieuwe inlichtingenwet.

Voor de gemeenteraad en het referendum kun je stemmen in alle stembureaus in Amsterdam. Voor de stadsdeelcommissies alleen in een stembureau in je eigen buurt.

De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur, maar enkele hebben afwijkende openingstijden, zoals op Centraal Station.

A'DAM Toren (Noord)
Wat zou jij doen als je het in Amsterdam voor het zeggen zou hebben? Vanaf de twintigste verdieping van de A'DAM Toren, op 100 meter hoogte, waan je je even de baas van de stad. Zie je ruimte voor nieuwe woonwijken, of te veel auto's in de binnenstad? Je kunt met je stempas gratis naar boven.
Let op: dit stembureau is inmiddels gesloten
Overhoeksplein 1

Museumwerf 't Kromhout (Centrum)
Een van de punten die in Amsterdam speelt, is of we namen als de Coentunnel, vernoemd naar VOC gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen, moeten veranderen omdat zijn verleden omstreden is. Op deze oude scheepswerf midden in de stad kun je stemmen omringd door geschiedenis.
Kruithuisstraat 25

Bowlingcentrum Knijn (Zuid)
Politiek een spelletje? Ook jij bepaalt welke poppetjes omvallen en welke blijven staan. Bij Knijn kun je de spanning van je af gooien - nadat je je stem hebt uitgebracht.
Scheldeplein 3

T Kromhout, bij de Hoogte Kadijk Beeld -
T Kromhout, bij de Hoogte KadijkBeeld -

Buiksloterkerk (Noord)
Het oudste monument van Amsterdam-Noord ligt aan de Buiksloterdijk, vroeger een zeedijk die bescherming bood tegen het open water van het IJ. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt als decor voor concerten en toneel. De kerk ligt aan het water en wordt omringd door veel groen. Mooi - ook voor Amsterdammers van 'de overkant' - om eens te bezoeken.
Buiksloterkerkpad 10

Amsterdam Museum (Centrum)
Als je iets wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam - hoe de stad ontstaan en gegroeid is, maar ook hoe de bewoners zich gedragen - is dit de juiste plek. Iedereen die hier komt stemmen, krijgt gratis toegang tot het museum (10.00-17.00). Omdat het toch woensdag is: neem de kinderen mee. In Het Kleine Weeshuis worden ze meegenomen in het leven in een weeshuis van de 17e eeuw.
Sint Luciënsteeg 27

Verscholen in het groen, het oudste monument van Amsterdam-Noord Beeld Charlotte Odijk
Verscholen in het groen, het oudste monument van Amsterdam-NoordBeeld Charlotte Odijk

Museum Het Schip (West)
Dit museum in de Spaarndammerbuurt gaat over de Amsterdamse School: over kunst, architectuur en huisvesting. Wonen en woningnood is een van de hoofdonderwerpen in de partijprogramma's. Voor welke budget bouwen we woningen, wat doen we met erfpacht, moeten we sociale huurwoningen verkopen en zouden Amsterdammers voorrang moeten krijgen op de woningmarkt?
Oostzaanstraat 45

Molen van Sloten (Nieuw-West)
Politiek is polderen. De molen van Sloten, gebruikt om water weg te pompen, is daarom een treffende locatie. De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt ervoor dat het waterpeil in de lager liggende omgeving onder een bepaald niveau blijft.
Akersluis 10

De molen van Sloten Beeld Anjali Ramnandanlall
De molen van SlotenBeeld Anjali Ramnandanlall

Lunch, borrel of diner
Van te voren nog snel stemadvies inwinnen van vrienden, of gezamenlijk napraten over de verkiezingen kan efficiënt in een van de als stembureau ingerichte cafés of restaurants. Bijvoorbeeld in Grand Café Frankendael (Middenweg 116), Polder (Science Park 203), Weesper (Weesperzijde 147), Kanis en Meiland (Levantkade 127) of Het Tolhuis (Buiksloterweg 7).

Brandweerkazerne Marnix
Je kunt je kinderen niet vroeg genoeg het belang van stemmen uitleggen. Hier kunnen ze terwijl jij je stem uitbrengt ondertussen naar de rode brandweerwagens kijken.
Marnixstraat 170

Voor of na het stemmen even napraten kan bij café Kanis en Meiland, op KNSM-eiland Beeld Mats van Soolingen
Voor of na het stemmen even napraten kan bij café Kanis en Meiland, op KNSM-eilandBeeld Mats van Soolingen

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over