Filmtips

Dit zijn de films die je deze week moet zien

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Het Parool
You Were Never Really Here Beeld -
You Were Never Really HereBeeld -

Bar Bahar

Conservatieve Palestijnen in Israël zijn woedend over Bar Bahar, een film waarin drie Palestijnse vrouwen zelf hun leven willen bepalen.

De grootste steen des aanstoots is de lesbische verhouding in de film en de verkrachting door een vrome moslimkerel van zijn vriendin, die in zijn ogen te vrijgevochten is geworden. Zoals bekend komen homoseksualiteit en verkrachting niet voor in strenggelovige kringen.

De Palestijnse controverse rond Bar Bahar doet misschien een gezocht provocatieve, choquerende en publiciteitsbeluste film vermoeden, maar dat is niet het geval. Het energieke drama schetst een integer portret van drie twintigers, die in Tel Aviv een appartement delen en hard botsen met hun patriarchale omgeving.

Te zien in Balie, Filmhallen, Rialto

Lees de hele recensie hier

A Ciambra

Het script van A Ciambra mag dan gedramatiseerd zijn, de twaalfjarige, kettingrokende sjacheraar Pio (Pio Amato) is daadwerkelijk de zigeunerjongen die Jonas Carpignano hem laat spelen. Ook zijn vader, moeder, broers en zussen vertolken zichzelf.

Wat Carpignanos films gemeen hebben is het sterke gevoel van saamhorigheid dat ze laten zien tussen onderdrukte mensen. Ze gaan niet alleen over de personages zelf, maar ook over de gemeenschap(pen) waar zij onderdeel van uitmaken. De offers die ze brengen. De allianties die ze sluiten.

Te zien in Eye, Lab111, Rialto

Lees de hele recensie hier

You Were Never Really Here

In de hedendaagse cinema heerst bepaald geen tekort aan zwijgzame moordenaars - wél aan films die hun belevingswereld serieus nemen.

In You Were Never Really Here volgen we de gevechten en executies op afstand: via beveiligingsbeelden, via een spiegel. Ze doen er niet toe. Ze zijn het gevolg van keuzes die lang geleden zijn gemaakt, trauma's die lang geleden zijn opgelopen. De psyche van Joe (Joaquin Phoenix) is er onherstelbaar door beschadigd.

Te zien in City, Eye, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto, Uitkijk, Tuschinski

Lees de hele recensie hier

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over