PlusDe cijfers

Dit zijn de beste elf spelers van dit WK

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: het WK-elftal statistische ­uitblinkers

Sam Planting
De beste rechtsbuiten Kylian Mbappé (Fra) met de beste linksbuiten Eden Hazard (Bel) tijdens de wedstrijd Frankrijk - België. Beeld anp
De beste rechtsbuiten Kylian Mbappé (Fra) met de beste linksbuiten Eden Hazard (Bel) tijdens de wedstrijd Frankrijk - België.Beeld anp

Doelman: Guillermo Ochoa (Mex)
Ajaccio, Malága, Granada en nu Standard Luik. Ochoa's clubcarrière in Europa is niet bijster indrukwekkend. Bij Mexico is de flamboyante doelman daarentegen onmisbaar. Zo ook dit toernooi, waar hij met 6.3 reddingen per wedstrijd het hoogste gemiddelde van alle keepers laat noteren.

Rechtsback: Kieran Trippier (Eng)
Engeland was de koning van de standaardsituatie van dit WK. Trippier creëerde de meeste scoringskansen voor ploeggenoten met corners en vrije trappen (12) en schoot een vrije trap mooi binnen in de halve finale tegen Kroatië.

Centrumverdediger: Yerry Mina (Col)
Drie kopgoals uit corners, 21 wegwerkingen en 14 gewonnen luchtduels. En dat in maar 3 WK-wedstrijden tijd. Barcelona heeft met Mina (1 meter 95) een voor de Catalanen atypische verdedigingsbeul aangetrokken.

Centrumverdediger: Raphaël Varane (Fra)
Als verdedigingsleider van Cham­pions Leaguewinnaar Real Madrid en WK-topfavoriet Frankrijk is hij dit jaar een outsider voor de Gouden Bal. De Fransen hielden het vaakst de nul (4 keer) en mogen Varane's feilloze dekkingskunsten daarvoor danken.

Linksback: Lucas Hernández (Fra)
Linksachter is momenteel de dunst bezette positie in het internationale topvoetbal . Hernández, de linksback met de meeste geslaagde tackles (15) dit WK, is van origine zelfs een centrumverdediger. In 6 wedstrijden is hij maar 7 keer voorbij gedribbeld.

Controleur: NGolo Kanté (Fra)
De beste balafpakker ter wereld speelt onaantastbaar goed. Met 19 onderscheppingen en 14 geslaagde tackles maakt Kanté het tegenstanders vrijwel onmogelijk door de as van het veld aanvallen op te zetten tegen Frankrijk.

NGolo Kanté in actie tijdens het WK Beeld ANP
NGolo Kanté in actie tijdens het WKBeeld ANP

Spelmaker: Luka Modric (Kro)
Net als Varane een outsider voor de prijs voor wereldvoetballer van het jaar. De Kroatische technicus creëerde 17 scoringskansen voor ploeggenoten en verstuurde 41 geslaagde lange passes, beide het meeste van alle middenvelders dit WK.

Rechtsbuiten: Kylian Mbappé (Fra)
Met 3 doelpunten is Mbappé gedeeld topscorer bij de Fransen, terwijl hij maar 6 keer op doel schoot. Daarnaast wist alleen Eden Hazard (33 keer) ­vaker een dribbelactie geslaagd af te ronden dan Mbappé (28 keer). De jonge snelheidsduivel is ondanks zijn ­vele dieptesprints nog geen enkele keer betrapt op buitenspel.

Linksbuiten: Eden Hazard (Bel)
De Belgische sterspeler is naast dribbelkoning ook een van de vijf spelers die dit WK minstens 2 goals maakte én 2 goals voorbereidde. Daarnaast wist alleen Neymar - wie anders? - meer overtredingen uit te lokken dan de ongrijpbare Hazard.

Spits: Artem Dzjoeba (Rus)
Misschien wel dé cultheld van het toernooi. Dzjoeba (1 meter 94) won 41 luchtduels dit WK, 12 meer dan de op een na kopsterkste spits, Harry Kane. In slechts 333 speelminuten was Dzjoeba een hypereffectieve targetman, met 3 goals en 2 assists.

Spits: Cristiano Ronaldo (Portugal)
CR7 was direct betrokken bij 25 van Portugals 53 doelpogingen en scoorde 4 van de 6 Portugese treffers. Ronaldo is 33 en heeft 16 profseizoenen achter de rug. Toch lijkt de doelpuntenmachine nog altijd niet te kunnen haperen.

6,3 reddingen

Ochoa had met 6,3 de meeste reddingen per wedstrijd.

41

Spits Dzjoeba won 41 luchtduels en had 3 goals en 2 assists.

Christiano Ronaldo Beeld ANP
Christiano RonaldoBeeld ANP
Meer over