Dit wil je dit weekend niet missen (12 tips)

Het weekend staat voor de deur. Waar ga jij heen? Hier alvast 12 tips van de redactie.

Het Parool
Amsterdam Fringe Festival 2017 belooft ook dit jaar weer een bont aanbod van theatrale gekte. Beeld Annelies Verhelst
Amsterdam Fringe Festival 2017 belooft ook dit jaar weer een bont aanbod van theatrale gekte.Beeld Annelies Verhelst

In de rafelranden
Een bont aanbod van theatrale gekte: dat belooft ook dit jaar het Fringe Festival. Op 30 locaties in de stad zijn voorstellingen uit de rafelranden van het Nederlands Theaterfestival te zien. Van een snelcursus worden-zoals-Beyoncé tot een concert van een percussionist zonder instrumenten. Fringe staat open voor alles, dus verwacht een wilde selectie en een hoop aanstormend talent.
Van donderdag 7 tot zondag 17 september
Verschillende locaties

Open Monumentendag Amsterdam
Tijdens de 31e editie van Open Monumentendag openen zestig bijzondere gebouwen de deuren voor nieuwsgierige architectuurliefhebbers. Dat betekent binnenkijken in de weelderige sociëteit Arti et Amicitiae of in de Uilenburger Synagoge. Bij mooi weer kun je naar het Oude of Nieuwe Bijenpark (waar imkers worden opgeleid) of de Fruittuin in west. Bekijk meer locaties hier.
Zaterdag 9 en zondag 10 september
Verschillende locaties

De koninklijke wachtkamer uit 1889 is te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Beeld Open Monumentendag
De koninklijke wachtkamer uit 1889 is te bezoeken tijdens Open Monumentendag.Beeld Open Monumentendag

Buurtfeestje
Zin in een echte block party? Dan zit je deze nazomer goed. Het Czaar Peter festival (10 september, 12.00-19.00, gratis) belooft marktkramen, modeshows en eten uit winkels uit de straat. In de Jordaan vindt het ras-Amsterdamse Elandsgrachtfestival plaats (9 en 10 september, 19.00-23.00) en de Haarlemmerbuurt viert feest in de stijl van het Zuid-Amerikaanse carnaval (9 september, 12.00-23.00).

Escaperoom tussen de sarcofagen
Voel je je diep van binnen een beetje Lara Croft of Indiana Jones? In oudheidkundig museum Allard Pierson kun je vanaf dit weekend proberen een mysterie te ontrafelen in een speciale escaperoom. En niet in een steriele lobby, maar direct tussen de archeologische vondsten uit de museumcollectie. Groepen tussen de twee en zeven personen kunnen online een tijd boeken.
Vanaf vrijdag 8 september
Allard Pierson Museum

Eerder was de Museum Escape te doen in het Rijksmuseum van de Oudheden in Leiden. Beeld Museum Escape
Eerder was de Museum Escape te doen in het Rijksmuseum van de Oudheden in Leiden.Beeld Museum Escape

Alles voor kinderen (4-14 jaar)
In winkelcentrum Boven 't Y Winkelcentrum vindt voor de tweede keer de All4Kids superstraatspeeldag plaats. De hele zondag zijn er gratis spelletjes in het winkelcentrum, er zijn workshops (zoals fotolijstjes pimpen en broodjes bakken), er kan worden gesprongen op de bungeetrampoline, de grootste klimtoren van Europa wordt gebouwd en de Theaterfiets speelt de voorstelling De reiziger van Damascus.
Zaterdag 9 september (12.00-17.00)
Winkelcentrum Boven 't Y, Buikslotermeerplein

Chocoburgertjes eten
Chefkok Diego Buik verbrak op Internationale Hamburgerdag het wereldrecord duurste hamburger. Dit weekend opent hij zijn pop-uprestaurant Burger Atelier in Oost. De 2050 euro kostende hamburger met bladgoud, kaviaar, kreeft en Wagyu beef vind je er niet. Wel een met chocolade. Verwacht een hamburger van black angus, met pure chocolade-barbecuesaus, augurk, sla, geroosterde hazelnoten, en geraspte (pure) chocolade met hazelnoot.
Vrijdag 8 en zaterdag 9 september
Clubkoffie

Chocoburgers ahoy! Beeld Hands of my chocolate
Chocoburgers ahoy!Beeld Hands of my chocolate

Syrische films
Het werk van een nieuwe generatie Syrische filmmakers is dit weekend te zien in Eye. Het programma Syrian New Waves omvat films, muziek, gesprekken en een foto-expositie. Syrische filmmakers Sara Fattahi, Ammar al-Beik en Avo Kaprealian vertellen over hun werk en inspiratiebronnen, onder meer over hoe je als regisseur filmt te midden van rellen, opstanden en oorlog.
Vrijdag 8 tot en met zondag 10
Eye

Hmm, hammam
Ontspannen is niet het eerste waar je aan denkt bij de Bijlmerbajes. Toch is dat de bedoeling van de hammam die net is geopend in de voormalige penitentiaire inrichting. De vrijdag is alleen voor vrouwen, de zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad. Binnen tijdslots van een uur wordt je meegenomen door een van de experts (vluchtelingen die in het naastgelegen AZC wonen) en krijg je een hammambehandeling
Lola Lik

De hammam is open van vrijdag tot en met zondag. Vrijdag is alleen voor vrouwen, zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad. Beeld Laura Andalou
De hammam is open van vrijdag tot en met zondag. Vrijdag is alleen voor vrouwen, zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad.Beeld Laura Andalou

Dakfeest extraordinaire
Dakterrasfestival Roef is een multidisciplinair feest dat op bijzondere daken plaatsvindt en zo Amsterdammers kennis laat maken met mooie, hoge plekjes die anders niet publiek toegankelijk zijn. Dit jaar zijn de deelnemende locaties uitgebreid tot vijftien, met onder andere de dakterassen van het stadhuis, kantoorgebouw Spaces, het Tropeninstituut en The Student Hotel. Bereid je voor op muziek en feest van hoog niveau. Get it? Hóóg niveau?
Vrijdag 8 september (17.00-23.00, daarna 'afterparty' bij Canvas) €15
Verschillende locaties

Vanaf het dak niet zo op mensen neer kijken, hoor! Beeld Niki Boomkens
Vanaf het dak niet zo op mensen neer kijken, hoor!Beeld Niki Boomkens

Onder de Boom
Met gratis popcorn kun je een plekje zoeken rondom 't Blauwe Theehuis, waar op zaterdagen (dit weekend voor het laatst) bijzondere films vertoond worden. Deze editie is stomme film City Lights te zien, waarin Charlie Chaplin een zwerver speelt.
Vrijdag 8 September (21.00-0.00) gratis
't Blauwe Theehuis

Als het zonnetje onder gaat begint de film bij het Blauwe Theehuis Beeld Floris Lok
Als het zonnetje onder gaat begint de film bij het Blauwe TheehuisBeeld Floris Lok

Bakken op z'n Afrikaans
Zeggen Herzoggies, Biltongmuffins en Koeksisters je iets? Het zijn allemaal zoete hapjes uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Tijdens de workshop 'Zuid-Afrikaanse High tea' leer je ze maken én proeven is er natuurlijk ook bij.
Zondag 10 september (14.00 tot 17.00
Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht

Zuid-Amerika in de stad
De Nederlandse zomer lijkt in de verste verte niet op een Latijns Amerikaanse, maar dat wil niet zeggen dat er niet net zo goed gefeest kan worden. In het openluchttheater in het Vondelpark vindt namelijk het Summer Breeze Latin Festival plaats. Na afloop nog niet uitgedanst? Bij Café Winkel op de Noordermarkt serveren ze nu eens geen koffie met appelgebak, maar Cuba libres en is er barbecue en live muziek.
Summer Breeze Latin Festival
Zondag 10 september (13.30-18.00) gratis
Vondelpark Openluchttheater

Son Cubano Noordermarkt
Zondag 10 september (17.00-23.00 uur) gratis
Café Winkel 43

Oefen je salsastapjes maar vast. Beeld anp
Oefen je salsastapjes maar vast.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over