Weekendtips

Dit weekend: 200.000 tulpen en schuilen in de technokelder

Het weekend staat weer voor de deur. Van Ajax kijken in de kroeg en een Afrikaanse workshop 'hoofddoek binden', tot tulpen plukken op de Dam: dit zijn de tips van de redactie.

Sara Bouter
Zondag is het weer tijd voor de klassieker in de Arena. Geen kaarten? Check onze favoriete kroegen. Beeld anp
Zondag is het weer tijd voor de klassieker in de Arena. Geen kaarten? Check onze favoriete kroegen.Beeld anp

Tulpenmanie op de Dam
Tijdens de tulpengekte in de 17e eeuw wisten ze het al: de Nederlandse tulp is goud waard. Ter opening van het tulpenseizeon verandert de Dam in een reusachtige tulpentuin met 200.000 bloemen. Iedereen mag gratis een bosje komen plukken en de organisatie regelt biologisch afbreekbare tasjes om ze heelhuids thuis te krijgen.
Zaterdag 20 januari (vanaf 13:00) gratis
Dam

Voor Nationale Tulpendag verandert de Dam in een pluktuin. Beeld anp
Voor Nationale Tulpendag verandert de Dam in een pluktuin.Beeld anp

Animatiefilm voor in je broekzak (6+)
Een flipboek is zo'n boekje dat met tekeningen die bewegen als je er snel doorheen bladert. Bij Boycot Books leer je dit weekend hoe je er zelf eentje kunt maken. De workshop 'Make your own flipbook animation' wordt gegeven door illustrator Amanda Nedermeijer en is voor kinderen van 6-12 jaar. Reserveren is handig.
Zaterdag 20 januari (15.00-17.00) €15
Boycott Books West, Baarsjesweg 203

Eindelijk: de metro is (bijna) open
De Noord/Zuidlijn is eindelijk bijna klaar en dat wordt dit weekend gevierd. Tijdens de open dag kun je vast een kijkje nemen in zes metrostations (Noorderpark, CS, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein). Als randprogramma (en als officiële opening van de Ferdinand Bol) kun je op het Marie Heinekenplein (nep)trouwen, luisteren naar het Amsterdams Smartlappenkoor of meedoen aan de 'Grote Ferdinand Bol en Govert Flinck-Quiz'. Je moet je opgeven voor de kijkdag.
Zaterdag 20 januari, gratis
Verschillende locaties

De kunstwerken op de muren van metrostation Rokin zijn geïnspireerd op de 700.000 archeologische vonsten die tijdens de bouw werden gedaan. Beeld Gé Dubbelman
De kunstwerken op de muren van metrostation Rokin zijn geïnspireerd op de 700.000 archeologische vonsten die tijdens de bouw werden gedaan.Beeld Gé Dubbelman

Ajax kijken in de kroeg
Heb je geen plaatsen in de Arena, maar wil je de klassieker toch niet missen? Geen zorgen, in genoeg kroegen kijk je de wedstrijd in feeststemming. Bij Café Spargo in Oost, Café Bos in Zuid en de Tapmarin in de Pijp kijk je op groot scherm. In de Kopstootbar is er zelfs bij iedere Ajax-goal een gratis shotje.
Zondag 21 januari (aftrap om 14:30)
Diverse locaties

Ajax speelt zondagmiddag in de Arena tegen aartsrivaal Feyenoord. Beeld anp
Ajax speelt zondagmiddag in de Arena tegen aartsrivaal Feyenoord.Beeld anp

Windowshoppen in de Haarlemmerbuurt
Zin om de stad in te gaan, maar na de kerstperiode geen moer te besteden? Dan kun je dit weekend uitgebreid windowshoppen in de Haarlemmerbuurt. Kunstenaars - van illustratoren tot textielontwerpers en muzikanten - kregen in de Haarlemmerstraat en -dijk de kans om etalages volledig in te richten.
Zaterdag 13 t/m zondag 28 januari
Haarlemmerbuurt

De etalage van Concrete Matters op de Haarlemmerdijk heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Beeld Joëlle Wehkamp
De etalage van Concrete Matters op de Haarlemmerdijk heeft een nieuw uiterlijk gekregen.Beeld Joëlle Wehkamp

Feestje voor (on)ervaren technoliefhebbers
De 49-jarige Duitse Ellen Allien is een gevestigde naam in het Berlijnse nachtleven. Ze is oprichter van label BPitch Control en vaste dj van technotempel Tresor. Deze vrijdag staat ze voor het eerst in Shelter.
Zaterdag 20 januari (23.00-07.00) €16
Shelter

Berlijns techno-virtuoos Ellen Allien draait dit weekend voor het eerst in Shelter. Beeld Niels Knelis
Berlijns techno-virtuoos Ellen Allien draait dit weekend voor het eerst in Shelter.Beeld Niels Knelis

Een droevig Frans liefdesverhaal
Lab111 vertoont één van zijn bekendste werken van regisseur Jean-Luc Godard. Le Mépris (de verachting) gaat over schrijver Paul Javal (Michel Piccoli) en zijn vrouw Camille (Brigitte Bardot), wiens liefde omslaat in verachting. Iedere acteur spreekt in de eigen taal, en er is constant een vertaalster in beeld is om Engels en Duits te vertalen naar het Frans.
Zondag 21 januari (19.00-21.00) €9,50
Lab111

Afrikaanse glamour (EN)
Glamour speelt dit voor (vooral rijke) bewoners van Lagos een grote rol. De Nigeriaanse hoofdstad heeft een bruisende mode-industrie en een wereldberoemde fashion week. Het Tropenmuseum organiseert daarom een dag over glamour in Lagos, met presentaties van mode-ontwerper Ch' Som Ogundu, 'stijlantropoloog' Carmen Hogg en een workshop hoofddoek binden.
Zondag 21 januari (13.00-17.00) €15
Tropenmuseum

Kleurrijke stoffen uit de Afrikaanse modehoofdstad Lagos. Beeld Kirsten van Santen
Kleurrijke stoffen uit de Afrikaanse modehoofdstad Lagos.Beeld Kirsten van Santen

Dansnacht voor 50+
Paradiso viert het 50-jarige jubileum. In maart beginnen het officiële festiviteiten, maar dit weekend is er vast een voorproefje, voor de oude garde. Dans jij ook al sinds je tienerjaren in Paradiso en ben je nog naar concerten van Pink Floyd en Nirvana geweest? Speciaal voor 50+ Amsterdammers wordt een feest gegeven. Toch zijn ook iets jongere muziekliefhebbers welkom. Van Prince tot de Bee Gees en van The Cure tot Wu-Tang Clan: alle muziek van de afgelopen vijftig jaar komt voorbij.
Zaterdag 20 januari (20.00-03.00) €20
Paradiso

Vondelparkloop
Hoe gaat het met je goede voornemens? Voor wie toe is aan een uitdaging is er dit weekend een loop in het Vondelpark vol lichtjes. De hele route is versierd met lichteffecten en vuurkorven en alle deelnemers komen verlicht aan de start. Opgeven is verplicht.
Zaterdag 20 en zondag 21 januari
Vondelpark

Pak wat lichtjes en loop een rondje in het Vondelpark Beeld Jeroen Wit
Pak wat lichtjes en loop een rondje in het VondelparkBeeld Jeroen Wit

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over