Dit was Bevrijdingsdag 2016

Amsterdam vierde op 5 mei net als de rest van Nederland Bevrijdingsdag. Bovendien was het donderdag Hemelvaartsdag en hadden veel Amsterdammers dus een dag vrij. Het Parool deed de hele dag verslag in dit liveblog.

null Beeld anp
Beeld anp

Bevrijdingsdag verliep donderdag zonovergoten en rustig. Omdat het ook Hemelvaartsdag was en heel mooi weer bezochten veel mensen een Bevrijdingsfestival of een ander feestje. De veertien Bevrijdingsfestivals samen trokken meer dan een miljoen bezoekers.

De politie sprak van een rustige dag en de organisatie van de Bevrijdingsfestivals kon geen noemenswaardige incidenten melden. Het was bovendien de zonnigeste Bevrijdingsdag ooit met veertien uren en twintig minuten zon.

Pontonbrug
Duizenden mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om over het IJ te wandelen. Tussen het centrum en Amsterdam-Noord was de pontonbrug nagebouwd die in 1945 een tijdelijke vaste verbinding vormde. De pontonveren voeren toen niet, uit brandstofgebrek. Op zes punten op de pontonbrug vertelden kinderen de verhalen na van mensen die in 1945 de 'echte' pontonbrug meemaakten.

Bevrijdingsdag werd afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel ter hoogte van Carré, in het gezelschap van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De veertien bevrijdingsfestivals in Nederland hebben donderdag het recordaantal van meer dan 1 miljoen bezoekers aangetrokken. Dit heeft de organisatie laten weten. Het vorige record stond op 950.000, enkele jaren geleden.

Het was bovendien de zonnigste Bevrijdingsdag ooit, meldt Weerplaza. De zon scheen maar liefst 14 uur en 20 minuten. De komende dagen blijft het mooie weer aanhouden.

Publiek vanuit de lucht op het bevrijdingsfestival in Zwolle Beeld anp
Publiek vanuit de lucht op het bevrijdingsfestival in ZwolleBeeld anp

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel ter hoogte van Carré. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zijn er optredens van Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling op het podium op de Amstel. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn erbij.

Op het programma staan nummers als Heroes van David Bowie, Zwart Wit van Frank Boeijen, delen uit West Side Story en Nieuwe Held van Ali B, het nummer dat hij vorig jaar speciaal schreef voor het Concert van de Vrijheid.

Het concert eindigt zoals ieder jaar met het nummer We'll Meet Again, waarop de koninklijke gasten per boot vertrekken. Langs de kades en in bootjes op het water is het druk met publiek dat het concert komt bewonderen.

Het 5 mei-concert op de Amstel in 2015 Beeld Comité 4 en 5 mei / Ilvy Njiokiktjien
Het 5 mei-concert op de Amstel in 2015Beeld Comité 4 en 5 mei / Ilvy Njiokiktjien

Door het mooie weer en de vrije dag zijn veel mensen bij een van de vele festivals vandaag. Volgens de organisatie wordt in de loop van de avond mogelijk het recordaantal van 1 miljoen bezoekers bereikt op alle veertien bevrijdingsfestivals bij elkaar. Noemenswaardige incidenten zijn niet gemeld.

Op de Bevrijdingsfestivals in Rotterdam, Roermond en Utrecht is het zo druk dat het één persoon erin, één eruit is. Daardoor staan er lange rijen. Bekijk ook onze fotoserie Nederland viert vrijheid.

In het Westerpark passen er nog mensen bij Beeld Rob Dörr
In het Westerpark passen er nog mensen bijBeeld Rob Dörr

Deze man heeft het wel heel goed voor elkaar op Bevrijdingsdag, spotte lezeres Patricia Cyrus vandaag in de jachthaven aan de Stuurmankade in Amsterdam.

In de jachthaven aan de Stuurmankade Beeld Patricia Cyrus
In de jachthaven aan de StuurmankadeBeeld Patricia Cyrus

De Bevrijdingsdag verloopt prima, dat wil zeggen rustig, volgens een woordvoerder van de politie. Met het mooie weer zijn veel mensen op pad. Bij het Bevrijdingsfestival in het Westerpark is het gezellig druk, al wordt er op sociale media geklaagd over lange rijen voor de wc's. Ook klagen veel mensen op Twitter over drukke treinen.

Gezellige drukte in het Westerpark Beeld Thea Schepers
Gezellige drukte in het WesterparkBeeld Thea Schepers

Volle bak bij Huizen van Verzet op de Noordermarkt over het boek Een Gegeven Leven van Parool- journalist Hanneloes Pen. Marion Swaab (rechts) ontmoet haar "zusje" van toen Tiny Brand op haar voormalig onderduikadres en haar neef Arie Visje.

Volle bak bij Huizen van Verzet Beeld Hanneloes Pen
Volle bak bij Huizen van VerzetBeeld Hanneloes Pen

Duizenden mensen met een gratis kaartje hebben donderdagmiddag in Amsterdam gebruik gemaakt van de mogelijkheid om over het IJ te wandelen over de pontonbrug. Op zeepkisten vertelden kinderen uit Amsterdam-Noord de verhalen die ze vorig jaar hebben opgetekend van mensen die de pontonbrug in 1945 hebben meegemaakt.

De 81-jarige Adri Vrijling is een van de mensen die in 1945 de 'echte' pontonbrug meemaakte en er ook donderdag weer bij was. Hij maakte een spannend moment mee toen er in 1945 even een stuk uit de brug wegdreef. Volgens hem lag dat aan de golfslag door de scheepvaart. Het duurde toen anderhalf uur tot alles weer op zijn plek zat en weer aan elkaar was vastgemaakt. "Mijn moeder was toen verontrust omdat ik niet thuiskwam", aldus Vrijling.

Hij herinnert zich het verkeer op de brug: "Enkele auto's, maar vooral paard en wagen, voetgangers, fietsers, brommers, alles door mekaar heen.'' Een verdwaalde agent probeerde naar zijn zeggen orde in de chaos te brengen. Vandaag verloopt het rustig en gemoedelijk volgens de vrijwilligers op de nagebouwde pontonbrug.

In het Westerpark ziet verslaggever Pim Brasser de bluesrockband DeWolff:

"Het is zo druk voor het podium bij DeWolff dat het lastig is nog een acceptable foto te maken. De Limburgse band is alweer bijna tien jaar bezig, en toch hebben de heren nog niet echt een eigen geluid gevonden. Het blijft voelen als een jaren zeventig tribute-act, die niets nieuws probeert. Gelukkig weet DeWolff wel hoe je een tribute moet geven. Zanger Pablo van de Poel heeft een goede gitaarsolo in de vingers en toetsenist Robin Piso is met zijn jarenlange ervaring een van de beste orgelspelers van Nederland."

DeWolff in het Westerpark Beeld Pim Brasser
DeWolff in het WesterparkBeeld Pim Brasser

Yfendo (12, links op de zeepkist) en Aleksandra (ook 12) vertellen op de pontonbrug over het IJ het oorlogsverhaal van een man en vrouw die zij interviewden.

Oorlogsverhalen vanaf de Zeepkist Beeld Priscilla Tienkamp
Oorlogsverhalen vanaf de ZeepkistBeeld Priscilla Tienkamp

Het is snikheet in de zon, maar bij de karaokebar van Waternet wordt All I Want for Christmas van Mariah Cary gezongen. Niet slecht gedaan, al is de 'youuuuu'-uithaal op het einde zoals meestal knettervals. Nog een boodschap van Waternet: "Het is ontzettend warm, vergeten jullie niet te drinken?"

All I Want for Christmas is You in de snikhete zon Beeld Pim Brasser
All I Want for Christmas is You in de snikhete zonBeeld Pim Brasser

Zoals altijd zijn er ook vandaag veel toeristen in de stad te bekennen. Alex (21), Elise (21), Michelle (21) en Cathryn (22) uit Canada zijn net aangekomen in Amsterdam en vinden het bijzonder om hier vandaag te zijn.

Michelle: "Wij hebben vroeger op school wel les gehad over de Tweede Wereldoorlog, maar het staat toch verder van je af als het zich niet heeft afgespeeld in je eigen land. Maar ik realiseer mij heel goed dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik vind het mooi om te zien dat hier vandaag de vrijheid wordt gevierd."

null Beeld Charlotte Knobben
Beeld Charlotte Knobben

Terug naar het Westerpark, waar verslaggever Pim Brasser singer-songwriter Eefje de Visser op ziet treden:

Vreemd dat Eefje de Visser op de Talent Stage speelt. De status van talent is ze met drie goed ontvangen albums al lang voorbij. De Visser, die in het Nederlands zingt, mag zich scharen in het rijtje eigenwijze singer-songwriters als Spinvis en Roosbeef.

Maar hoe singer-songwriter is dit nog? De synthesizer is op haar laatste album prominent aanwezig, wat live zorgt voor een voller bandgeluid. Toch houdt Eefje altijd de regie, met haar persoonlijke teksten en prachtige zang, op het randje van vals.

undefined

null Beeld Pim Brasser
Beeld Pim Brasser

Veel Amsterdammers brengen hun vrije dag door op het water, waar het een bovengemiddelde drukte is met veel bootjes. Onder meer op de Amstel (waar vanavond het 5 mei-concert opgevoerd wordt) is het aansluiten in de rij om onder een brug door te kunnen.

null Beeld Jesca Dembinksi
Beeld Jesca Dembinksi

Lisa (9) en Charlene (42) uit Amsterdam zijn op het Kinderbevrijdingsfestival in het openluchttheater van het Vondelpark. Charlene: "Wij zijn hier om te genieten van de vrijheid en van het lekkere weer. Dit festival is een mooi initiatief voor kinderen: zo kunnen ook zij stilstaan bij deze bijzondere dag."

Het tweetal heeft net gekeken bij een hiphopdans en gaat nu verder het terrein verkennen. Er is onder andere een 'kinder kook café' en een groot tekenvel waar kinderen hun fantasie op de vrije loop kunnen laten gaan.

null Beeld Charlotte Knobben
Beeld Charlotte Knobben
null Beeld Charlotte Knobben
Beeld Charlotte Knobben

Geen kaart voor de overtocht te voet over het IJ. Meekijken kan toch, en wel via deze bijzondere 360 graden livestream. Wie 'm op z'n smartphone bekijkt kan door het toestel te bewegen rond kijken over het IJ.

De voor de gelegenheid over het IJ drijvende pontonbrug is geopend. Voor een wandeling erover moesten kaarten gekocht worden en dat gebeurde veelvuldig.

Bij de opstapplaats achter Centraal Station is het druk, maar de sfeer goed. Om de brug heen dobberen politieboten en andere hulpdiensten om regulier vaarverkeer op afstand te houden en alles veilig te laten verlopen.

null Beeld Priscilla Tienkamp
Beeld Priscilla Tienkamp

Aan de andere kant van de stad staat op het Vrijland Festival op Blijburg ondertussen de Amsterdamse band De Nachtdienst op het podium. De band die hiphop, jazz, soul en funk combineert deed vorig jaar mee aan de Grote Prijs van Nederland en stond in de finale van de Amsterdamse talentenjacht Wanted.

null Beeld Aldo Bruining
Beeld Aldo Bruining

De insmeerbar van het KWF, voor al uw broodnodige zonnebrand. "Huidkanker komt heel snel voor door zon," zegt insmeerder Manon Oosterwijk (17). "Het is belangrijk dat iedereen zich insmeert op een dag als deze. Heb jij je al ingesmeerd?"

De zonnebrand is gratis, maar alle donaties zijn welkom, zegt Manon. "Met dat geld kunnen we deze zomer op alle festivals onze boodschap verkondigen."

undefined

null Beeld Charlotte Knobben
Beeld Charlotte Knobben

Drukte vandaag bij Artis. Er staat een lange rij voor de ingang. De familie Timmers is al naar binnen geweest en opweg naar huis. "Het is lekker weer, dus we wilden naar buiten met de kinderen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar staan we vandaag wel extra bij stil. Het is vrijheid dat we zomaar even naar de dierentuin kunnen gaan als wij daar zin in hebben."

De familie Timmers uit Amsterdam Beeld Charlotte Knobben
De familie Timmers uit AmsterdamBeeld Charlotte Knobben
null Beeld Charlotte Knobben
Beeld Charlotte Knobben

De Haagse soulpopband The Indien heeft een tweede EP uit, dus kunnen ze eindelijk langer dan een half uurtje spelen. De opgebouwde podiumervaring in het afgelopen jaar hebben de 3FM Serious Talents goed gedaan.

De show is perfectionistisch strak, maar met een scherp psychedelisch randje, waardoor de soul nergens glad wordt. Het grasveldje stroomt steeds voller. "Oh jullie hebben al je vrienden gebeld," zegt zangeres Rianne Walther lachend.

undefined

null Beeld Pim Brasser
Beeld Pim Brasser

Dit is even wat anders vergeleken met de hagelbuien van Koningsdag, stelt verslaggever Pim Brasser vast in het Westerpark. Het eerste bandje opent het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in het Westerpark en de vroege vogels kijken vanaf het zonovergoten grasveld toe. Goed moment voor het eerste rondje bier.

Het Bevrijdingsfestival in het Westerpark Beeld Pim Brasser
Het Bevrijdingsfestival in het WesterparkBeeld Pim Brasser

Inmiddels zijn ook de eerste Bevrijdingsfesitvals van start gegaan. Het Amsterdams Verbond viert met een line-up met daarop onder meer Kris Kross, Bassline en Red Light Radio feest op Sportpark de Eendracht.

Vrijland Festival vindt plaats op het strand van Blijburg. Er zijn optredens van Tom Trago, Zwart Licht, Elias Mazian en meer. De eerste plaatjes vanaf het terrein zijn bijzonder fraai.

Voor beide festivals zijn nog kaarten te koop.

null Beeld Aldo Bruining
Beeld Aldo Bruining
null Beeld Aldo Bruining
Beeld Aldo Bruining

Speciaal voor 5 mei drijft er donderdag een tijdelijke pontonbrug op het IJ. Wie er overheen wil lopen kon kaarten kopen. Achter het net gevist? Via Youtube is de hele dag een livestream te volgen.

Omdat het vandaag niet alleen Bevrijdingsdag maar ook Hemelvaart is heeft vrijwel iedereen een dag vrijaf. Dat betekent in tegenstelling tot Koningsdag echter niet dat er ruimte is voor een vrijmarkt. Wijkagent Jan Okx uit de Helmersbuurt meldt via Twitter een handeltje beëindigd te hebben.

Het is vandaag ook Nationale Straatvoetbaldag. In Amsterdam worden drie toernooien gespeeld, en wel op het Boogschutterplein, Makassarplein en het Louis de Visserplein. In alle gevallen is de inschrijving al gesloten. Komen kijken kan nog wel, en is gratis!

Het openbaar vervoer rijdt donderdag wegens de verschillende bevrijdingsfestivals aangepaste routes. Kijk hier voor een overzicht. Alle bussen en trams hebben aan de voorkant twee Nederlandse vlaggen wapperen.

Tram 26 met twee Nederlandse vlaggen Beeld Redactie
Tram 26 met twee Nederlandse vlaggenBeeld Redactie

Precies 71 jaar geleden maakten zo'n 1,8 miljoen mensen de bevrijding van Nederland mee. Samen zijn ze goed voor ongeveer 11 procent van de bevolking, zo analyseerde LocalFocus op basis van CBS-cijfers.

Het dataplatform bracht per gemeente in kaart hoeveel inwoners de bevrijding meemaakten. In Amsterdam waren dat er 58.276, 7 procent van alle inwoners van de stad.

Het Parool doet de hele dag verslag van alle activiteiten rondom Bevrijdingsdag. We zijn op Bevrijdingsfestivals, bij Vrijheidsmaaltijden en natuurlijk de Pontonbrug die speciaal voor Bevrijdingsdag over het IJ is neergelegd.

Zelf een route uitstippelen of andere plannen maken? Bekijk hier ons overzicht van alle 4- en 5 mei activiteiten in Amsterdam.

Goedemorgen! Het is donderdag zowel Hemelvaart als Bevrijdingsdag en bovendien nog heerlijk weer ook. Hoe lekker precies, dat leest u hier.

Verspreid over de stad zijn er verschillende Bevrijdingsfestivals, met die in het Westerpark als grootste. Daar zijn onder meer Def P & de Beatbusters, singer-songwriter Eefje de Visser en de Amsterdamse punkband Indian Askin te zien.

Verder zijn er Open Huizen, Vrijheidsmaaltijden en bijeenkomsten. Bekijk hier nog eens in ons overzicht wat er waar gebeurt. Wie de vrijheid donderdag buiten viert doet er volgens Weerplaza goed aan zich in te smeren. "De zon is al behoorlijk krachtig. De blote huid, die nog niet gebruind is, kan binnen 30 minuten al verbranden'', waarschuwt meteoroloog Michiel Severin.

De dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel, waar onder meer Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling dit jaar optreden.

Dodenherdenking
Woensdag werden op 47 plekken in de stad herdenkingen gehouden voor Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en latere conflictsituaties. De grootste van die herdenkingen was de Nationale Herdenking op de Dam om acht uur 's avonds. Bekijk hier een fotoverslag.

De Rotterdamse burgemeester sprak op de Dam de jaarlijkse 4 mei-toespraak uit. Lees een interview met Aboutaleb uit de krant van woensdag nog eens terug: 'Interesse in de oorlog moet je wel aanwakkeren' [+]

Meer over