Dit vindt Amsterdam van het eerste rookvrije terras

Café-Restaurant ­Amsterdam is de eerste Amsterdamse horecagelegenheid die een rookverbod heeft ingesteld op zijn terras. Deze beslissing roept zowel juichende als minder enthousiaste reacties op.

Josien Wolthuizen
Café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat beslist volgende week of het terras rookvrij wordt gemaakt. Beeld Rink Hof
Café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat beslist volgende week of het terras rookvrij wordt gemaakt.Beeld Rink Hof

Twee jaar geleden stapte eigenaar Milène Hoving van Café-Restaurant Amsterdam naar buiten, het terras op. En warempel: buiten was de lucht viezer dan binnen. "Ik dacht: dit is een heel rare situatie."

Vlak voor terrasseizoen 2017 ­hakte ze de knoop door: "Ik doe het gewoon." Dus hangen er sinds 1 maart bordjes: 'Helaas/gelukkig: vanaf heden is ook ons terras rookvrij'.

Klant(on)vriendelijk
Janet Griffin, bedrijfsleider van café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat, heeft veel begrip voor de beslissing van Hoving. "Wij denken er ook over na. Sterker nog: we maken volgende week een beslissing of we het terras ook rookvrij maken. Maar ik vind het een hele lastige kwestie. Het is enerzijds klantonvriendelijk omdat je al naar buiten moet om te roken en het daar dan ook niet mag."

"Aan de andere kant zijn er steeds minder rokers, dus steeds meer mensen die er last van hebben. Wij hebben wel de luxe dat we twee terrassen hebben, boven en beneden. Misschien dat we een van de twee rookvrij maken."

Comfortzone
Op het terras bij De Jaren zit Erwin Hartsuiker (55). Een rookvrij terras lijkt hem fantastisch. "Ik ben fervent niet-roker en dat straal ik ook uit. Als iemand binnen een straal van tien meter rookt, heb ik daar last van. Ik word dan echt aangetast in mijn comfortzone. Toch ben ik van een wettelijk verbod geen voorstander. Ondernemers moeten het zelf kunnen bepalen."

Meepraten? Dat kan via Facebook (link).

Naast hem zit Yvette Dekker (54), ook een niet-roker. "Ik zit het grote regelmaat op het terras en heb eigenlijk nooit last van rokers. Als iemand echt vlak naast me zit en de rook in m'n gezicht uitblaast, vraag ik of 'ie zijn sigaret aan de andere kant wil houden. Ik snap wel dat sommige ondernemers kiezen voor een rookvrij terras, vooral als er veel ouders met kinderen komen."

Bij café De Fonteyn op de Nieuwmarkt is het geen issue. "We krijgen nooit klachten van mensen die last hebben van de rook," zegt mede-eigenaar Rosa Burger. "Een biertje met een sigaretje heeft ook iets gezelligs. Aan andere kant is het misschien wel gewenning. Toen het rookverbod in de horeca werd ingesteld vonden veel mensen dat ook raar. Nu kun je je niet meer voorstellen dat je ergens binnen mag roken."

Reacties op Facebook

Ook op Facebook wordt veel gesproken over het eerste rookvrije terras van Amsterdam. Zowel voor- als tegenstanders laten van zich horen.

Meer over