Dit moet je zien en kopen op Record Store Day 2017

Zaterdag is weer het internationale feest van de platenzaak: Record Store Day. Wij maakten een kleine selectie van de optredens in Amsterdamse zaken en platen die je kunt scoren.

Jasper Piersma
Zaterdag kan er weer uitgebreid gestruind worden door Amsterdamse platenzaken. Beeld Dingena Mol
Zaterdag kan er weer uitgebreid gestruind worden door Amsterdamse platenzaken.Beeld Dingena Mol

Kijken:

Spinvis - Concerto (Utrechtsestraat 60), 11.30 uur
Er zijn genoeg concertzalen en theaters waar je Erik de Jong en consorten de komende tijd tegen kan komen, maar een intiem (en gratis) lunchconcert in Concerto is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Volgende week verschijnt de nieuwe Spinvis plaat Trein Vuur Dageraad, waar we met Hallo, Maandag en Artis al een klein voorproefje op hebben gekregen. Verwacht - zoals gebruikelijk bij De Jong - veel poëtische teksten en dromerige muziek.

Moss - Velvet (Rozengracht 40), 13.00 uur
Maar weinig acts krijgen het voor elkaar om voor elk album dat door Het Parool gerecenseerd wordt vijf sterren te ontvangen. Behalve de Amsterdamse band Moss dan. Twee maanden geleden kreeg hun nieuwe plaat Strike opnieuw de maximale beoordeling. Een briljante plaat, alweer, aldus onze recensent. Toch zijn er nog steeds mensen die Moss niet kennen. Voor hen is een kort Record Store Day-optreden in Velvet een ideale gelegenheid.

Bruut! - Concerto, 15.00 uur
Superjazz. Zo vat Bruut! hun muziek zelf samen. Het Amsterdamse gezelschap heeft zich laten inspireren door veel verschillende muziekstijlen (van 60's surfplaten tot rhythm-&-blues) en maakt powerjazz met saxofoon, contrabas, drums én hammondorgel. De volgens Esquire best geklede band van 2016 speelt wereldwijd nachtclubs plat, maar brengt zaterdagmiddag ook gewoon nog Concerto aan het dansen.

Bruut! Beeld Fred van het Slot
Bruut!Beeld Fred van het Slot

Kopen:

Herman Brood & His Wild Romance - Rock 'n Roll Junkie
Het is veertig jaar geleden dat Herman Brood en zijn Wild Romance hun eerste single hebben uitgebracht: Rock 'n Roll Junkie. De originele 7-inch hebben de echte verzamelaars wel in bezit, maar voor anderen is 'ie lastig te vinden. Daarom verschijnt er op Record Store Day een beperkte oplage van de single, op speciaal doorschijnend, rood vinyl. Let wel op: er zijn maar 750 stuks verkrijgbaar.

Broederliefde - Jungle/Mi No Lob
Waarom zou je nog een fysieke plaat uitbrengen als je met streams op Spotify al alle records verbreekt? Tja. Dat moet Broederliefde hebben gedacht toen zij vorig jaar met nummers als Jungle ons land veroverde. Gelukkig is de Rotterdamse rapformatie de ouderwetse platendraaiers nog niet vergeten en verschijnt zaterdag hun eerste vinyl.

DeWolff (en v.a.) - Electrosaurus 21st Century Heavy Blues
Het is feest voor de heren van DeWolff: zowel de band als hun eigen analoge muziekstudio Electrosaurus Southern Sound bestaan tien jaar. En in die tijd zijn er talloze bands langsgekomen om muziek op te nemen met de vintage apparatuur van de Limburgers. Deze potpourri aan nummers is nu speciaal voor Record Store Day verzameld op twee plakken goud vinyl.

In deze platenzaken kun je zaterdag in Amsterdam terecht:

Meer over