Column

'Dit moet je ook lezen, het geeft zoveel inzicht'

"Wat lees je?" "Nou, ik heb net een prijswinnende journalistieke reportage gelezen. Geweldig."

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"De journalist heeft een reportage gemaakt over vluchtelingen in Calais. Dat moet je ook lezen. Het geeft zoveel inzicht."

"Ga ik doen... Welk inzicht heb je overigens gekregen?"

"Nou, wat daar in Calais allemaal gebeurt... Dat is... dat is... onmenselijk!"

"Ja... Hoe was die film trouwens waar jij met Marjan en Jetty heen ging?"

"Je bedoelt Survivors In The Dirt? Ja, geweldig. Een schitterende prijswinnende documentaire over wat er met vluchtelingen eigenlijk gebeurt als ze in Duitsland, dus ook Nederland, aankomen. Ik zeg je eerlijk, we kwamen beroerd uit die zaal. Het zou voor jou ook heel goed zijn als je hem zou zien. Het is verschrikkelijk als je ziet hoe die mensen leven. Je schaamt je."

"Ja... ik wil hem ook wel zien. Waar schaamde je je eigenlijk voor?"

"Dat wij het zo ver hebben ­laten komen. Waarom zijn we niet ruimhartiger. Gewoon een beetje meer empathie, een beetje meer solidariteit... Ik vond het walgelijk wat ik zag. En dan die schreeuwlelijkerds als die Wilders die dan zegt: 'minder, minder...' walgelijk."

"Ja. Zat Wilders ook in die documentaire?"

"Nee, maar je voelt dat die vluchtelingen de nieuwe Joden zijn. En bij Wilders hoef je er maar een klein snorretje bij te te denken, en dan lijkt hij echt niet op Charlie Chaplin..."

"Ach zo. Ja. Nee, bedoel ik. Ik begrijp wat je zeggen wil... Waar gaat dat boek eigenlijk over dat op je nachtkastje ligt?"

"Je bedoelt Verdronken Demonen van Natasha Bronski? Dat is echt het mooiste boek dat ik de afgelopen tijd heb gelezen. Dat boek is een roman, en het is echt een romantische roman zonder een Bouquet­reeks te zijn, waarin een man en een vrouw in Syrië op elkaar verliefd worden en dan besluit hij, omdat de bommen vallen, naar Duitsland te gaan, en zij..."

"Ja, ik denk dat ik het al weet..."

"En zij, laat me uitpraten, zonder dat hij het weet, besluit hem achterna te gaan... Met hun kind!... En..."

"Ja, heel mooi..."

"En hij weet dus niet dat zij ook op zo'n bootje gaat, met hun kind en dan..."

"Ja, ik weet het..."

"Nee, je moet het ook lezen. Ik ga niet vertellen hoe het afloopt, maar de tranen rolden over mijn wangen... Je moet het lezen!"

"Ja..."

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over